In septembrie, Slovenia s-a pozitionat a doua dupa cresterea anuala a lucrarilor de constructii, cu 19,4%, urmata de Bulgaria, cu 17,7%.

In schimb, in Spania sectorul constructiilor a continuat si in septembrie sa scada, lucrarile de constructii comprimandu-se cu aproape un sfert (24,1%), in timp ce Suedia a raportat un declin in acest domeniu de 19,8% fata de a noua luna din 2007.

Eurostat, care a centralizat date pentru 13 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a scazut in UE, in septembrie 2008, cu 3,1% fata de aceeasi luna din 2007, iar tarile din zona euro au inregistrat o reducere anuala mai mare, de 3,8%, in acelasi interval.

Sectorul constructiilor a crescut in septembrie in opt state din blocul comunitar si a scazut in cinci, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit Eurostat.

Constructiile de cladiri au scazut in a noua luna a acestui an cu 4,2% fata de luna similara din 2007 in UE si cu 4,3% in zona euro, iar cele ingineresti au crescut cu 3,7% in UE, dar s-au redus cu 2,6% in zona euro.

Citeste si:

Lucrarile de constructii au avansat cu 2,7% in Romania fata de luna anterioara

Fata de august, Romania a raportat in septembrie o crestere cu 2,7% a sectorului de constructii, fiind pe pozitia a cincea in UE la acest indicator, la egalitate cu Olanda.

Cea mai mare crestere a fost raportata de Slovacia, de 7,2%, urmata de Portugalia, cu 6,8%, si de Bulgaria, cu 5,9%, in timp ce scaderi importante au fost inregistrate in Marea Britanie, de 8,5%, si Spania, de 7,8%.

Comparativ cu luna august, sectorul constructiilor a crescut, in septembrie, in opt state membre si a scazut in cinci dintre acestea.