Nuclearelectrica, impreuna cu cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power (cate 9,15%) si ArcelorMittal si Iberdrola (cate 6,2%).

"Contibutia statului roman va fi de circa doua miliarde euro. Este estimat ca in 77 de luni acest proiect sa fie realizat", a declarat ministrul Economiei si Finantlelor, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

Compania de proiect este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are termen un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor.

Finalizarea acestei etape (n.r. semnarea acestui Acord) este un pas catre trimiterea Acordului Investitorilor catre Guvernul Romaniei pentru aprobare, si semnarea de catre reprezentantii celor sapte companii, ceea ce va duce la infiintarea companiei de proiect, in martie 2009, potrivit reprezentantilor Nuclearelectrica.

"Realizarea proiectului, respectiv punerea in functiune a celor doua unitati va reprezenta un aport important in cresterea sigurantei in aprovizionarea cu energie electrica a consumatorilor, un factor important in reducerea emisiilor de dioxid de carbon, precum si de stabilitate a pretului energiei electrice, cu un rol semnificativ in asigurarea unui mix energetic dimensionat sa raspunda cererii si contextului international", au mai spus acestia.

Proiectul urmeaza sa se realizeze in doua etape: etapa de pre-proiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni, de la inregistrarea viitoarei societati comerciale si a doua etapa, care este etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand o durata de circa sase ani. Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde euro. Proiectul urmeaza sa fie notificat Comisiei Europene in baza tratatului Euratom.

Fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Initial, construirea lor urma sa inceapa in 2009.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
"Dirijorul in alb" de la protestele din 10 august, mutat la Cernavoda