Efectele crizei economice internationale ar fi fost diminuate daca economia ar fi avut mai mult capital romanesc, a declarat premierul Tariceanu, precizand ca scopul infiintarii Companiei Energetice era chiar acela de a crea o companie romaneasca puternica.

"Crearea Companiei Nationale Energetice a starnit multe discutii. Foarte putini au inteles necesitatea crearii unei astfel de companii, nu ca virtute a economiei de stat. Nu cred in virtutiile statului ca operator in economie, dar cred in necesitatea asigurarii unei economii cu capital romanesc cat mai puternic. Cred ca efectele actualei crize globale ar fi mult diminuate daca in Romania am avea o economie cu capital romanesc mult mai puternic", a declarat Tariceanu, in cadrul unei dezbateri la ASE.

Tariceanu a precizat ca economia romaneasca este dominata de marile companii mutinationale, de cele cu capital strain in general, care vor reduce volumul investitiilor in Romania, din cauza crizei economice internationale.

"Nu acelasi lucru s-ar fi intamplat daca am fi avut o economie cu capital romanesc puternic, pentru ca in acest caz primul interes este sa salvezi activitatile de baza, in tara de origine", a spus el, potrivit NewsIn.

Premierul a mai spus ca bancile cu capital strain ar putea sa nu mai innoiasca liniile de creditare pe care le au in Romania, pentru ca au dificultati in propriile tari.

"Din pacate, daca o sa va uitati la ceea ce inseamna capital romanesc, pe mine cel putin ma apuca intristarea. In momentul de fata, cea mai mare companie cu capital romanesc este una de vanzare en-gros de produse de constructii, Arabesque, care are o cifra de afaceri de 700 de milioane de euro", a declarat Tariceanu.

El a precizat ca, in aceste conditii, Romania nu o sa poata face fata competitiei cu celelalte state UE.

Primul ministru nu a exclus, raspunzand unei intrebari, posibilitatea unei "aterizari dure" a economiei romanesti, dar a precizat ca modul in care se prezinta economia in acest moment nu justifica aceasta ipoteza.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si