Companiile din 30 de judete au disponibilizat de la inceputul lunii octombrie aproape 50.000 de angajati, din cauza crizei economice, iar numarul somerilor din mediul privat a crescut astfel la 150.000 de persoane, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Somajul practic s-a dublat in ultimile doua luni si a ajuns in mediul privat la 150.000 de disponibilizati. A aparut o situatie de stagnare, blocari de investitii si o scadere semnificativa a comenzilor la export", atrage atentia presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), potrivit NewsIn.

El a precizat ca "pentru ca aceasta situatie sa nu scape de sub control este nevoie ca noul guvern sa stimuleze obtinerea fondurilor europene si sa subventioneze diferenta de dobanda a creditelor contractate de IMM-uri inainte de declansarea crizei in Romania".

Ovidiu Nicolescu sustine ca cele mai afectate judete de criza economica sunt cele din nordul Moldovei, in special Botosani si Suceava, unde somajul din mediul privat se apropie de 4%.

Circa trei sferturi din slariatii din Romania lucreaza in mediul privat, respectiv in jur de 3,7 milioane de persoane.

"Problemele cele mai mari sunt in industria siderurgica si in industria constructoare de masini. Somajul din privat ar putea ajunge la 4%, iar cei mai multi someri ar putea rezulta din industriile care activeaza la export pentru ca s-a diminuat deja numarul contractelor economice in industria textila, chimica, mecanica si cea a mobilei", a explicat Nicolescu.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Reforma legislatiei privind dialogul social, nociva firmelor