[Update] Reprezentanti ai agentiei de evaluare financiara Moody\'s vor veni in ianuarie in tara ca sa discute cu oficiali din Ministerul Economiei si Finantelor despre modul cum agentiile de rating reflecta efectele crizei financiare asupra Romaniei, a spus secretarul de stat in MEF, Eugen Teodorovici.
"Vrem ca aceste discutii sa schimbe parerea negativa despre Romania si sper ca Moody's va lua in calcul drept criterii de baza pe acelea care trebuie intr-adevar sa fie luate in considerare", a declarat Teodorovici.

Secretarul de stat din MEF a mai precizat ca la intalnire vor lua parte si reprezentanti ai agentiilor si institutiilor din Romania "care vor putea da informatii pertinente".

Analistul Kenneth Orchard de la Moody's a declarat pentru Reuters ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala.

Luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3% in 2009, insa prognozeaza in prezent o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 0,3%, din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii decat estima initial.

Estimarea Moody's este prima care arata posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.

BEI: Nu exista zid de protectie impotriva crizei

Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Matthias Kollatz-Ahnen, s-a referit la efectele crizei internationale asupra statelor membre, implicit si asupra Romaniei, declarand ca "nu exista un zid impotriva efectelor crizei care sa protejeze aceste tari".

El a admis ca "intr-adevar, alte tari au fost mai puternic afectate" (decat Romania - n.r.).
In aceste conditii, Kollatz-Ahnen a precizat ca BEI este pregatita sa majoreze nivelul finantarilor, mai ales la nivelul statelor nou-intrate in Uniunea Europeana (UE-12).

"BEI e pregatita sa faca mai mult. Se discuta deja la nivel european pentru a se gasi o solutie privind cresterea investitiilor. Vrem sa sporim cu o treime in anii urmatori nivelul investitiilor, in special in UE-12", a mai spus vicepresedintele BEI.

Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala, a declarat un analist al Moody's, citat de Reuters.

Luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3% in 2009, insa a revizuit previziunile din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii decat estima initial, potrivit NewsIn.

Estimarea Moody's este prima a unei agentii de rating care indica posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.

"Romania va fi afectata de o schimbare mai drastica a conditiilor externe. Zona euro si unele state vecine intra in recesiune, iar lichiditarea este redusa pe pietele internationale, ceea ce va afecta cresterea creditarii", a declarat Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's, pentru Reuters.

"Dupa alegerile din 30 noiembrie, noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala si toti acesti factori ar putea duce la o recesiune", a mai spus el.

Criza financiara va avea efecte puternice si pe plan local, astfel incat anul viitor vom vorbi de recesiune si in Romania, iar impactul va fi puternic la nivelul economiei reale, prin scaderea consumului, afirma seful OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, intr-un interviu acordat recent Wall-Street.

Diosi, OTP Bank: Economia Romaniei va intra in recesiune in 2009


Moody's estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial, a mentionat Orchard.

Orchard a spus sa un declin brusc al economiei va afecta salariile bugetarilor, iar acesta este principalul factor ce ar forta noul guvern sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.

Deficit bugetar de 4,9% din PIB in 2009, in ciuda inaspririi obligatorii a politicii fiscale de catre noul guvern

"Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si nu va avea de ales. Chiar daca reduc cheltuielile, nu isi pot permite un deficit bugetar de 10% din PIB", a spus el.

Luand in considerare inasprirea conditiilor fiscale, Orchard estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,9% din PIB.

ING: Cresterea economica a Romaniei va fi de 1,7% in 2009

Guvernul si-a propus, in proiectul de buget pe 2009, un deficit bugetar in jur de 2% din PIB.

Orchard a spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice. Inflatia este estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern va cobori la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% in prezent.

Orchard a mai precizat ca Rominia, ca si cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene, trebuie sa inceapa sa se concentreze mai putin pe temperarea inflatiei si mai mult pe cresterea economica, ceea ce va determina banca centrala sa reduca, in cele din urma, dobanda cheie.

Moody's nu coboara perspectiva Romaniei, mizand pe ajutorul FMI si UE in caz de probleme

Insa perspectivele de rating raman in continuare stabile pentru Romania, a spus Orchard, pentru ca orice probleme viitoare de finantare ar putea fi rezolvate prin intermediul ajutoarelor din partea Fondului Monetar International (FMI) sau al Uniunii Europene (UE), asemeni ajutorului primit de Ungaria.

"Avem in continuare o perspectiva stabila, pentru ca Romania este bine pozitionata si poate oricand sa obtina finantare din partea FMI si UE in cazul in care va fi necesar si, desi anul viitor va fi dificil, perspectivele pe termen lung sunt in continuare bune", a spus Orchard.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri