"Industria de retail are anumite marje normale de profit de 1-3%, insa Romania este o mare exceptie, deoarece aici am vazut retaileri care aveau marje de profit net de pana la 50%. Lucrurile se vor schimba in urmatorii 2-3 ani cand vom vedea o scadere clara a cererii de consum ca urmare a crizei financiare", a declarat Dragos Cabat.

Acesta a adaugat ca reducerea profitului operational va insemna maturizarea pietei de retail din Romania care are nevoie de cateva ajustari cauzate de noile conditii macroeconomice. Mai mult, in urmatorii ani, Cabat considera ca vom asista la o scadere a consumului cu 20-30% la fel cum s-a intamplat si pe pietele externe dupa manifestarea crizei.

"Consumatorii americani si-au redus cu 60-70% cheltuielile", a spus Cabat.

Citeste si:

Potrivit acestuia retaileri se vor confrunta anul viitor cu probleme de finatare si multi dintre ei se vor afla in imposibilitatea de a nu isi duce la sfarsit proiectele anuntate.

"In prezent, piata bancara este blocata, la fel si 90% din creditele de retail", a mai spus presedintele CFA Romania.

In viziunea acestuia, retaileri vor fi nevoiti sa-si modifice planurile de dezvoltare si sa opteze fie pentru reducerea marjei de profit pentru a supravietui, fie pentru adaptarea spatiilor de vanzare la noile conditii din piata.