Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste cu 3% in 2009, incetinire pe care o anticipeaza in toate economiile tarilor in care este prezenta, potrivit raportului prezentat de BERD.
Spre deosebire de agentia de rating Moody's, care a anuntat, luni, ca se asteapta ca Romania sa intre in recesiune in 2009, BERD a anuntat ca se asteapta la o crestere a economiei romanesti de 7,5% in 2008, fata de 6% in 2007, urmand ca in 2009 aceasta sa se situeze la 3%.

"Romania continua sa aiba perspective favorabile pe termen lung, desi pe termen scurt va cunoaste o reducere a cresterii sale economice. Prinsipalele provocari carora va trebui sa le faca fata vor fi mentinerea disciplinei fiscale si atragerea de noi investitii in companii si infrastructura", a precizat economistul BERD pentru Europa de Sud-Est, Peter Sanfey.

Raportul BERD privind tranzitia in 2008, publicatie care prezinta evolutia si progresul reformelor in tarile de operare ale BERD, intrevede o diminuare a cresterii economice in aceste tari, de la 7,5% in 2007 pana la 6,3% in 2008 si mai departe pana la 3% in 2009.

BERD estimase in luna mai a acestui an, ca economia Romaniei va creste cu 5% in 2009, dupa care si-a revizuit estimarile la 4% in raportul din 5 noiembrie, pentru ca in raportul prezentat pe 25 noiembrie sa isi modifice din nou estimarea, la 3%.

Pentru 2008, BERD si-a modificat estimarea in crestere, de la 5% la 7,5%, dupa ce Romania a inregistrat un avans record, de 8,8%, in primul semestru.

In 2007, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a avut o crestere anuala de 6%, ceva mai mica decat in 2006, cand economia avansase cu 7,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri