Comisia Europeana a trimis o scrisoare guvernului roman prin care solicita informatii suplimentare pentru a putea lua o decizie privind reluarea platilor SAPARD, suspendate in luna iunie, a declarat purtatorul de cuvant CE Michael Mann.
"Recunoastem eforturile facute de guvernul roman, dar avem nevoie de mai multe informatii pentru a lua o decizie privind reluarea platilor", a spus Mann.

El a precizat ca executivul european a analizat atat rezultatele auditului independent, cat si informarea trimisa de Guvernul roman privind masurile luate la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) care gestioneaza fondurile SAPARD si unde Comisia Europeana constatase deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali.

Mann a spus ca asteapta informatiile suplimentare de la Guvernul roman "cat de repede posibil", potrivit NewsIn.

Purtatorul de cuvant a respins orice comparatie cu decizia CE luata tot marti de a nu relua platile PHARE catre Bulgaria, spunand ca programul SAPARD este "complet diferit".

Bulgaria va pierde cu siguranta 220 de milioane de euro si posibil alte 340 milioane deja contractate, in urma deciziei CE de a nu relua plata fondurilor PHARE. Purtatoarea de cuvant a CE, Krisztina Nagy a explicat marti ca executivul european a luat aceasta decizie "pentru a proteja interesele financiare ale contribuabililor europeni, inclusiv bulgari", considerand ca autoritatile bulgare au prezentat doar planuri de actiune si nu rezultate concrete, ceea ce nu constituie o garantie ca "neregulile, fraudele si conflictele de interese" nu se vor repeta.

In ce priveste programul SAPARD, care ar fi urmat sa expire la sfarsitul acestui an, ducand la pierderea mai multor zeci de milioane de euro pentru Romania, comisarul pentru agricultura Mariann Fischer Boel a propus prelungirea lui cu inca un an pentru Romania si Bulgaria, o decizie formala a intregii Comisii fiind asteptata cat de curand.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a reluat la 3 octombrie platile catre 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plati care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu. APDRP a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor pentru reluarea platilor prin programul SAPARD in urma cu o luna. Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia de Plati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata.

Termenul-limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele SAPARD, demarat in anul 2000, a expirat la 31 octombrie, iar APDRP trebuia sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca proiectele sa fie rambursate din bugetul comunitar.

Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri