Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat in 2008 plati in valoare de aproximativ 4,3 miliarde lei, din care 2,4 miliarde lei fonduri europene si contributia statului, iar 1,9 miliarde lei reprezentand subventii de la buget, potrivit unui comunicat al agentiei.

APIA a platit aproximativ 1,54 miliarde lei (464,5 milioane euro) din Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA). Aceste fonduri reprezinta platile aferente sprijinului pe suprafata si altor masuri de piata (plata pentru culturi energetice, plata separata pentru zahar, reconversie/restructurare a plantatiilor viti-vinicole, programul de distribuire a produselor catre persoane defavorizate).

De asemenea, in cadrul masurilor finantate din fonduri europene, APIA a mai efectuat plati nationale directe complementare (PNDC) in valoare de 363,9 milioane lei (108,8 milioane euro) din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR), ceea ce reprezinta 80% din pachetul financiar aferente PNDC 1(cereale, plante industriale, legume proaspete).

In cadrul acestor masuri, APIA a efectuat plati in valoare de 512,5 milioane lei, respectiv 153,2 milioane euro, fonduri care reprezinta cofinantarea si contributia statului roman. Acest sprijin financiar reprezinta platile nationale directe complementare pentru canepa, tutun, hamei si sfecla de zahar.

In ceea ce priveste formele de sprijin financiar de la bugetul national, APIA a efectuat plati in valoare de 1,9 miliarde lei de la inceputul anului pana in prezent pentru sectorul zootehnic, vegetal, neutralizarea deseurilor de origine animala.

In sectorul zootehnic, pentru platile nationale directe complementare APIA a achitat 443 milioane lei din suma totala solicitata de 451,3 milioane lei. Platile efectuate reprezinta prima pe explotatia de bovine, pentru un efectiv de 1,25 milioane de capete, urmand ca diferenta de circa 8 milioane lei sa fie achitata saptamana viitoare.

Potrivit APIA, platile aferente primei pe cap de animal, in cuantum de aproximativ 90 de milioane lei, pentru specia ovine/caprine, urmeaza sa fie efectuate tot saptamana viitoare, pentru un efectiv de 3,6 milioane capete.

De asemenea, in prima parte a anului 2008, APIA a achitat suma de 462 milioane lei pentru decontarea bonurilor valorice acordate fermierilor ca sprijin financiar pentru infiintarea culturilor de toamna in 2007. Aceasta suma reprezinta a doua transa, dupa ce in cursul anului 2007, APIA a achitat integral cele 910 milioane lei alocate pentru decontarea bonurilor valorice.

Potrivit APIA, in anul precedent, Agentia a platit peste doua miliarde lei, fonduri de la bugetul de stat, pentru acordarea subventiilor si a ajutoarelor de stat in agricultura. In egala masura, in 2007, APIA a fost institutia care a acordat primele fonduri europene destinate agriculturii, fiind efectuate plati in valoare de 6,6 milioane euro pentru sectorul reconversie/ restructurare a plantatiilor viti-vinicole.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si