Cei care acum cateva luni mizau pe un curs de 3,5 lei pentru un euro, spre disperarea exportatorilor, sunt multumiti. Pana in prezent previziunile lor s-au adeverit. Mai este insa destul timp pana la sfarsitul anului, pentru trecerea la scenariul in care euro ar ajunge sa valoreze 3,7 lei.
Experimente BNR

Lipsa interventiilor Bancii Nationale in piata (prin cumpararea de valuta) a intors euro la cursul din decembrie 2002, pe fondul aprecierii leului. De la inceputul anului, euro a pierdut 4,802 lei vechi (sau 48 de bani grei), fiind cotat la sfarsitul saptamanii trecute la 34.508 lei vechi (3,45 lei noi). Pentru exportatori este o crima, pentru altii - un semn de insanatosire a economiei nationale, in timp ce pentru BNR este doar efectul liberalizarii leului. Si asta pentru ca Mugur Isarescu atentiona, nu cu mult timp in urma, ca va lasa cursul liber, asa-numita flotare controlata, si nu va interveni decat in caz de urgenta, respectiv destabilizare a pietei valutare.

Capsunarii si euro

Oamenii de afaceri sustin sus si tare ca BNR greseste, in conditiile in care excedentul de valuta din piata nu este rezultatul unei cresteri reale a economiei, ci in primul rand banilor trimisi in tara de romanii plecati la munca. In varianta oficialilor BNR, intrarile de valuta se datoreaza in mare parte si interesului manifestat de capitalul strain pentru piata romaneasca. Rezervele valutare ale BNR au crescut in luna iulie cu 1,08 miliarde euro, in conditiile unor intrari de 1,66 miliarde euro rezultate din cumpararile bancii centrale, din piata valutara, privatizari si modificarea rezervelor minime constituite de banci.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri