Producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare totala de 30 milioane de lei pentru culturile afectate de inundatii in perioada iulie-august 2008, a decis Guvernul.
Guvernul a adoptat o hotarare prin care este declarata stare de calamitate naturala in agricultura pentru culturile insamantate in toamna anului 2007 si primavara anului 2008, afectate de inundatiile din iulie-august 2008.

Zonele declarate calamitate includ sapte judete din Moldova (Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), doua judete din Banat-Crisana (Maramures, Satu-Mare) si cinci judete din Transilvania (Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Salaj).

Actul normativ stabileste si nivelul maxim al despagubirilor, acordate diferentiat, pe tipuri de culturi.

Astfel, pentru grau, secara si triticale despagubirile vor fi de 940 de lei pe hectar, pentru orz si orzoaica - de 850 de lei pe hectar, ovaz - 820 de lei, rapita - 750 de lei, porumb boabe - 1.100 de lei si pentru floarea soarelui - de 740 de lei pe hectar.

Pentru soia, despagubirile vor fi de 1.050 de lei pe hectar, pentru sfecla de zahar - de 1.800 de lei, mazare boabe - 1.200 de lei, mustar - 600 de lei, legume de camp - 20.000 lei, cartofi - 10.100 de lei, plante furajere - 1.000 de lei, iar pentru plante medicinale despagubirea este de 800 de lei pe hectar.

Nivelul maxim al sumelor acordate ca despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie.

Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate.

Pentru a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrari mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor.

Directiile pentru agricultura judetene, impreuna cu comisiile locale de constatare si evaluare a pagubelor, constituite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea datelor inscrise in documentatia intocmita pentru acordarea despagubirilor.

Intocmirea de acte de constatare sau de despagubire cu date nereale sau inlesnirea obtinerii de despagubiri necuvenite se sanctioneaza potrivit Legii 381/2002.

Fondurile pentru despagubiri vor fi asigurate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anii 2008 si 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri