PSD,PD-L,UDMR sunt, pana acum, partidele care au obtinut cele mai multe mandate cu peste 50%, recordul il detine viitorul senator de Harghita Gyerko Laszlo, cu 89% din voturi, de pe lista premiantilor nelipsind Marko Bela, Mircea Geoana, Silviu Prigoana sau Dan Motreanu.
Datorita concentrarii geografice a electoratului sau,UDMR este,deocamdata, formatiunea care a obtinut majoritatea mandatelor cu procentele cele mai apropiate de 100%.

Pana la aceasta ora, politicianul care a fost votat cu cel mai mare procent este udemeristul harghitean Gyerko Laszlo, care a obtinut in competitia pentru Senat 42.039 de voturi, din cele 48.448 valabil exprimate, ceea ce inseamna 89,65 la suta din optiunile alegatorilor, potrivit NewsIn.

In Harghita, de altfel, sase din cei sapte candidati ai UDMR au obtinut in mod direct mandatele de parlamentari. Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, si-a castigat mandatul de deputat cu 89,35%, iar Korodi Attila, ministrul Mediului, cu 87,9 la suta din voturi.

Si in alte judete, UDMR a castigat numeroase mandate atribuite direct. La Covasna, Uniunea a castigat direct cinci din cele sase colegii. Olosz Gergely, fostul sef al ANRE, cel despre care presa a scris ca ar avea un salariu de mii de euro, desi este bugetar, si-a adjudecat mandatul de deputat cu 78%, Bokor Tiberiu, un director de scoala, a castigat cu 68%, iar Marton Arpad, deputat inca din 1990, castiga un nou mandat cu 56%.

In Mures, Kerekes Karoly si-a adjudecat un mandat de deputat cu 82%, presedintele Uniunii, Marko Bela, a inregistrat si el pentru Senat un scor de 65%, iar Borbely Laszlo, ministrul Dezvoltarii, merge la Camera Deputatilor cu 55%.

Si PD-L si PSD stau bine la capitolul candidati calificati prin votul direct.

Dan Nica, seful filialei galatene a PSD isi adjudeca si el un nou mandat de deputat, cu 65%, Gheorghe Saghian, vicepresedinte PSD Galati, merge in Senat cu 64%, conservatorul Bogdan Ciuca obtine si el un mandat de deputat cu 56%, iar fostul senator Viorel stefan se poate lauda ca merge la Camera Deputatilor cu scorul de 52%.

Deputatul Claudiu Manda a obtinut si el in Dolj 65%, iar seful sau de partid, Mircea Geoana, a castigat mandatul de senator de Dabuleni cu 64%. Tot in Dolj au facut scoruri la fel de bune si Valeriu Zgonea, 63%, Olguta Vasilescu, 62%, Ion Calin 59%. In Olt, din prima etapa au castigat Marin Bobes, Valeriu Andrei Steriu, Florin Iordache si Ion Toma, liderul filialei.

La Dambovita, seful filialei pesediste, Ion Stan, a castigat cu 57%, iar la Prahova, Adrian Nastase si-a adjudecat colegiul de deputat de Mizil cu peste 63%, dupa cum a informat chiar el la sediul central al PSD. La Valcea, Vasile Bleotu merge spre Camera Deputatilor cu 59%, la Sibiu Ioan Cindrea cu 51%, la Braila, Mihai Tudose cu 58%.

Sotii Mitrea au si ei motive de bucurie. Miron Mitrea va fi senator de Vrancea cu peste 57 %, iar Manuela Mitrea va reprezenta Constanta in Camera cu aproape 60%. Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor pesedisti, isi adjudeca un nou mandat de deputat de Vrancea, cu 53%.

Un procent bun in acelasi judet obtine si deputatul Iulian Iancu, 55%. si Victor Ponta a confirmat, el obtinand peste 50% la Gorj. La Bucuresti, Aurelia Vasile devine iar deputat cu 51%, iar Oana Mizil, aproape o necunoscuta in ale politicii pana acum doua luni, a castigat un colegiu de deputat in sectorul cinci cu aproape 51%.

De la PSD nu au reusit sa intre in legislativ alesi cu mare experienta precum Doru Ioan Taracila de la Calarasi si Valer Dorneanu de la Iasi.

PD-L se poate lauda la randu-i cu o serie de candidati intrati in Parlament fara redistribuire. De remarcat ca nume mari ale partidului nu au reusit sa obtina aceasta performanta, dar intra in Parlament in etapa urmatoare. Este cazul secretarului general Vasile Blaga, care are pana acum 49,5%, al lui Cristian Radulescu, cu 48 %, al Sulfinei Barbu, tot cu 49%, al Elenei Udrea cu 43%, sau al Ancai Boagiu, cu 39%, toti candidati in Capitala.

Radu Berceanu intra si el la redistribuire, dar in Dolj. In Bucuresti, dintre pedelisti, cel mai bun scor l-a facut Silviu Prigoana, 59%, care si-a adjudecat unul din cele trei mandate din Capitala obtinute in mod direct, celelalte doua apartinand PSD.

Mihai Stanisoara, la Mehedinti, se lauda si el cu un scor de 53%, iar Roberta Anastase, cu acelasi procent, dar la Prahova. Bogdan Cantaragiu castiga un nou mandat de deputat, dar de Dambovita, cu 60%, judet in care performeaza si Iulian Vladu cu 58% si Gheorghe Albu, usor peste 50%. Scoruri foarte bune a inregistrat PD-L la Arad.

Democrat-liberalii au obtinut direct doua mandate de senatori: Marian Ovidiu, cu 52%, si Constantin Traian Igas, cu 54%, si cinci deputati, toti aproape necunoscuti: Rivis-Tipei Lucian, Claudia Boghicevici, Adrian Henorel Nitu, Marius Sorin Gondor si Iustin Marin Cionca.

O figura buna au facut si democrat-liberalii clujeni. Daniel Buda isi pastreaza locul de deputat, obtinand un scor de 51%, Adrian Gurzau trece si el pragul de 50%, tot la Camera, iar fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, devine senator, obtinand si el peste 50% din sufragii. La Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean a inregistrat si el aproape 51%, iar la Sibiu, Gheorghe Roman devine deputat cu 52%.

Printre pedelistii cu renume care au inregistrat esecuri se numara seful PD-L Iasi, Dan Carlan. De remarcat ca democrat-liberalii au castigat in toate colegiile din municipiul Iasi, cu exceptia celui in care a candidat acesta.
si PNL are candidati care au fost alesi direct: secretarul general al partidului, Dan Motreanu, la Calarasi (singurul loc de parlamentar din judet obtinut cu peste 50%), Daniel Chitoiu, sef al ANAF, finul lui Dan Radu Rusanu, ales cu peste 60% la Giurgiu, George Scutaru la Buzau, Marin Almajanu la Teleorman.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, nu se cunostea procentul aproximativ pe care l-a realizat premierul Tariceanu in Ilfov. Surse din PNL sustin ca acesta ar fi obtinut intre 40-45%, deci premierul Tariceanu nu ar scapa de procesul de redistribuire.

In aceasi situatie cu Tariceanu se afla si liberalii bucuresteni. Astfel, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, cu 28%, a fost devansat de necunoscuta Irinel Cristu, de la PD-L, iar Bogdan Olteanu, in ciuda unei campanii intensive si incepute mai devreme, a obtinut doar 26%, fiind invins tot de un pedelist, Gheorghe Grozea. Crin Antonescu a fost si el devansat in competitia pentru Senat, cele aproape 30 de procente situandu-l doar pe locul doi, dupa pedelistul Ionut Popescu.

Dupa calculele liberalilor, coeficientul electoral al PNL pe Bucuresti va permite totusi ca Olteanu, Orban si Antonescu sa devina parlamentari, desi nu au castigat batalia din colegii.

Mai putin norocoasa la aceste alegeri este liberala Norica Nicolai, care, cu cele 40 de procente obtinute, are sanse mici sa obtina un nou mandat de senator. Nici Radu Stroe, care a candidat la Satu Mare, nu va prinde, cel mai probabil, inca un loc in Senat.

BEC a anuntat ieri, la numararea a 99,62% din voturi, ca diferenta intre PSD+PC, care este primul clasat in ierarhia electorala, si PD-L ramane de sub un procent.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), Alianta PSD+PC a obtinut pentru Camera Deputatilor 2.268.397 de voturi, adica 33,09 % din totalul voturilor exprimate pentru Camera Deputatilor si 2.339.294 de voturi pentru Senat, adica 34,12 procente.

Partidul Democrat -Liberal a obtinut 2.216.663 de voturi pentru Camera Deputatilor (32,34%) si 2.301.317 de voturi (33,57%) pentru Senat.

Diferenta dintre cele doua partide la Senat este de 37.977 de voturi.

Partidul National Liberal (PNL) a obtinut 1.272.706 (18,57%) de voturi pentru Camera Deputatilor si 1.285.368 de voturi, reprezentand 18,75%, pentru Senat.

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) a fost votata de 424.157 dintre alegatori, adica 6,18% pentru deputati si a obtinut 439.581 voturi pentru reprezentarea in Senat, adica 6,41%, arata BEC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri