Fonduri de peste 18 mil. euro pentru Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre

Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013, adoptat recent de catre Comisia Europeana si care include 10 state printre care si Romania, va beneficia de un bugetul total de 18,86 milioane de euro, a anuntat Ministerul Dezvoltarii,Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de statele participante in program. Instrumentul pentru Asistenta de Pre-aderare (IPA) finanteaza participarea Turciei la acest program, ca stat candidat care desfasoara negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Bugetul total, comun pentru intregul program pentru perioada 2007-2013, este de 18,86 milioane de euro din care 17,3 milioane de euro contributia Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) si 1,55 milioane de euro cofinantare nationala. Alocarea fondurilor IPA pentru finantarea participarii Turciei la program este de un milion de euro pe an pentru perioada 2007 – 2009.

Unele dintre cele 10 state participa cu intreg teritoriul national (Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova si Georgia), altele numai cu regiunile din vecinatatea bazinului (Bulgaria, Grecia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina). Pentru Romania, in aria eligibila a acestui program este cuprinsa Regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea).

In vederea indeplinirii obiectivul sau cheie, anume “o dezvoltare economica si sociala durabila mai puternica a regiunilor din bazinul Marii Negre”, programul isi propune sa stimuleze cooperarea in regiune, in domenii diverse, precum: dezvoltarea economica si sociala, protectia si conservarea mediului si promovarea activitatilor “people to people”, prin crearea de parteneriate durabile intre principalii actori care activeaza in zonele de granita.

Beneficiarii acestui program pot fi autoritati locale si regionale, camere de comert, unitati de invatamant, organisme cu responsabilitati in domeniul protectiei mediului, prevenirii si gestionarii situatiilor de urgenta, ONG-uri etc.

Comisia Europeana a adoptat, prin Decizia cu nr. 7406 din 27 noiembrie 2008, Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013, elaborat in parteneriat de cele 10 state participante (Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Rep. Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia).

Romania, prin Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, indeplineste rolul de Autoritate Comuna de Management a programului. Lansarea oficiala a programului, precum si lansarea primului apel de proiecte vor avea loc in primul trimestru al anului 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Creștere de 25% a valorii importului de produse lactate și miere în primul trimestru al anului 2020
Setari Cookie-uri