Preturile productiei industriale au scazut usor in octombrie fata de luna anterioara, cu 0,11%, ca efect al ieftinirii produselor prelucrate, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 16,66%, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica (INS).
Fata de septembrie, preturilor din industria prelucratoare au scazut in octombrie cu 0,62%, in timp ce preturile din industria extractiva au urcat cu 5,11%, iar cele din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa au crescut cu 0,21%.

Pe marile grupe industriale, au fost raportate ieftiniri doar in industria energetica, de 2,22%. In celelalte grupe s-au inregistrat scumpiri, de 1,63% in industria bunurilor de capital, de 1,57% la produsele de folosinta indelungata, de 0,67% in industria bunurilor intermediare si de 0,62% la produsele de uz curent.

In intervalul septembrie 2007 - septembrie 2008, preturile productiei industriale - care masoara evolutia de ansamblu a preturilor produselor si serviciilor industriale livrate pe piata interna si pe cea externa - avansasera cu 18,61%, potrivit INS.

Preturile din industria prelucratoare au crescut cel mai mult in octombrie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, urmate de preturile de pe segmentul energiei electrice si temice, gaze si apa, care au avansat cu 10,61%, si de cele din sectorul extractiv (+5,47%) .

Pe marile grupe industriale, bunurile intermediare s-au scumpit cel mai mult in octombrie, cu 24,37%, iar preturile din sectorul energetic au sporit cu 13,81% fata de perioada similara din 2007.

Alte cresteri s-au inregistrat la preturile bunurilor de uz curent, care au avansat cu 12,94%, in octombrie 2008 fata de luna similara din 2007, la cele ale bunurilor de capital - cu 12,7%, in timp ce preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cel mai putin, cu 9,45% in intervalul analizat.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) acopera aproape in totalitate sectoarele industriilor extractiva si prelucratoare, precum si sectorul energetic, cu exceptia extractiei si prepararii minereurilor radioactive, a productiei de armament si munitie, a celei industriale cu ciclu lung de fabricatie, a celei de nave si aeronave, de unicate din ramurile constructoare de masini, precum si a productiei fabricate si livrate in cadrul aceleiasi intreprinderi (consumul intern).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri