Locul I in UE dupa cresterea pe retail

Vanzarile cu amanuntul de pe piata romaneasca au urcat cu 9,4% in octombrie fata de luna similara din 2007, nivel care mentine Romania pe primul loc in UE dupa acest indicator pentru a cincea luna consecutiv, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in octombrie, avansuri moderate ale comertului cu amanuntul au inregistrat si Polonia si Slovacia, unde ritmul anual de crestere a fost de 5,1%, respectiv de 4,6%.

In schimb, Letonia, Estonia si Spania au raportat, in a zecea luna din 2008, scaderi importante ale volumului comertului, fata de octombrie 2007, de 14,4%, 8,5%, respectiv 7,8%.

In octombrie, indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut cu 0,8% in Uniunea Europeana (UE) si cu 2,1% in zona euro raportat la luna similara a anului trecut.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 1,2% fata de octombrie 2007, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 2,1%. Tot o tendinta de scadere a fost inregistrata si in cazul vanzarilor de bunuri nealimentare care s-au redus cu 0,6% in UE si cu 2,2% in zona euro.

Fata de luna anterioara, cele mai multe stater membre, printre care si Romania, au inregistrat in octombrie scaderi ale comertului cu amanuntul. In UE scaderea pe ansamblu a fost de 0,3%, iar in zona euro de 0,8%. In Romania, vanzarile cu amanuntul s-a redus in octombrie cu 2,1% fata de luna anterioara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri