Pretul gazelor ar putea ramane la nivelul actual, pana in trimestrul III 2009, cand ar fi posibil sa scada, a declarat directorul Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, Gabriel Sarbu, citat de NewsIn.
"De la 1 ianuarie 2009, luam in considerare mentinerea pretului actual al gazelor naturale, atat cele livrate populatiei, cat si cele destinate consumatorilor industriali. Este posibil chiar ca incepand din trimestrul III 2009, pretul gazelor sa scada. Nu ar fi normal ca pretul lor sa creasca din ianuarie si apoi sa scada. Acest lucru se datoreaza faptului ca pretul de azi al barilului de petrol va avea un efect asupra pretului gazelor abia in vara lui 2009", a explicat directorul in cadrul Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu.

Potrivit acestuia, distribuitorii de gaze nu au mai cerut majorarea pretului gazelor, incepand cu 1 ianuarie 2009, ci doar au prezentat autoritatii niste documente justificative privind situatia financiara a companiilor.

Gabriel Sarbu a mai spus ca ANRE nu a luat in considerare cresterile de la pretul petrolului si al produselor petroliere din trimestrul III in acest an, cand autoritatea a decis sa mentina preturile la gaze in trimestrul IV 2008.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pentru trimestrul IV 2008 sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici, se arata intr-un comunicat al Autoritatii din 25 septembrie 2008.

La inceputul lunii septembrie, distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud a cerut ANRE majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 12%, incepand cu 1 octombrie 2008. Distribuitorii spuneau la acea data ca ANRE a recunoscut o medie de 370 dolari pentru gazele importate de acestia in primele trei luni, insa reprezentantii companiei au precizat ca Distrigaz Sud a platit in medie 376,12 dolari in luna ianuarie pe mia de metri cubi gaze importate, 372,66, in februarie si 371,19 in martie.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

ANRE este o institutie publica independenta care reglementeaza pietele de energie electrica si de gaze naturale. Autoritatea stabileste reguli necesare functionarii pietei si se asigura ca acestea sunt respectate de toti participantii. De asemenea, autoritatea acorda licente si autorizatii care dau posibilitatea companiilor sa opereze pe piata de energie electrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri