Investitiile in economia Romaniei au sporit la noua luni la 57,4 mld. lei

Investitiile realizate in economia nationala in primele noua luni au fost de 57,42 miliarde lei (15,8 miliarde euro), cu 28,2% mai mari decat in perioada similara din 2007, mai ales pe seama investitiilor in constructii noi, care au urcat cu 31,1% in acest interval, a anuntat Statistica.

Investitiile in lucrarile de constructii noi au avut o pondere de 52% din totalul investitilor in economia Romaniei in intervalul ianuarie - septembrie 2008, ajungand la aproape 29,78 miliarde lei, in crestere cu aproape o treime fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit dateor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Investitiile in utilaje, inclusiv in mijloace de transport, au reprezentat circa 41% din totalul investitiilor din primele noua luni, insumand 23,42 miliarde lei, cu 22,9% mai mult decat in perioada de comparatie din 2007.

Alte cheltuieli cu investitiile la noua luni au fost de 4,2 miliarde lei, inregistrand o crestere anuala de 42,1%.

Investitiile in lucrari de constructii noi, predominante in trimestrul III

In trimestrul III din 2008, investitiile realizate in economia romaneasca au fost cu 23,6% mai mari decat in trimestrul similar al anului anterior, cifrandu-se la aproape 25 miliarde lei.

In totalul investitiilor, lucrarile de constructii noi au avut cea mai insemnata pondere in totalul investitiilor - circa 56%, ajungand la aproximativ 13,9 miliarde lei, in urcare cu 27,9% comparativ cu trimestrul III din 2007.

Investitiile in utilaje, inclusiv in mijloace de transport, au avut o reprezentat 35% din totalul investitiilor din trimestrul III, insumand 8,72 miliarde lei, cu 15,1% mai mult decat in perioada iulie -septembrie din 2007.

Alte cheltuieli cu investitiile in al treilea trimestru din 2008 s-au ridicat la 2,34 miliarde lei, inregistrand o crestere de 36,7% fata de acelasi interval al anului trecut.

In plus, in perioada iulie - septembrie din acest an s-a constatat o scadere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in totalul investitiilor cu 4,7 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor in alte cheltuieli a crescut cu 0,7 puncte procentuale, iar a lucrarilor de constructii noi cu 4 puncte procentuale.

Ramurile preponderente in care s-au realizat investitii sunt: comertul si serviciile (34,4%), industria (31,9%), constructii (19,7%), alte ramuri (10%). Cele mai putine investitii au fost facute in agricultura (4%), se mai arata in comunicatul INS.

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri