Comenzile noi din industrie au fost in octombrie cu 3,6% mai mici fata de luna anterioara, ca urmare a scaderilor din sectorul bunurilor de capital si al produselor de uz curent, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 18,4%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
In septembrie, comenzile noi din industrie inregistrasera o crestere anuala de 43,1%.

Astfel, in octombrie comenzile din industria bunurilor de capital s-au diminuat cu 9,6% fata de luna precedenta, iar cele din sectorul bunurilor de uz curent, cu 5,6%, in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata si cea a bunurilor intermediare au inregistrat in octombrie mai multe comenzi decat in septembrie, cu 5,8%, respectiv 2,9%.

Miercuri, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu, a declarat, citat de NewsIn, ca exportatorii se confrunta cu o scadere semnificativa a comenzilor.

"Toate patronatele cu activitati de export se confrunta cu un deficit de cerere intre 10 si 35% pentru trimestrul patru din acest an. Sunt foarte putine firmele care primesc comenzi, iar cele care au comenzi nu au bani sa produca, in conditiile in care bancile comerciale evita sa crediteze exportatorii", a spus Ionescu.

Potrivit INS, in octombrie 2008, industria bunurilor de capital a inregistrat o crestere anuala a comenzilor noi de 20,7%, cea a produselor de folosinta indelungata, de 17,9%, sectorul bunurilor intermediare, de 10,8%, iar industria bunurilor de uz curent a avut cel mai mic ritm de crestere fata de octombrie 2007, de 2,3%, fapt care a facut ca pe ansamblu cresterea anuala a comenzilor noi din industrie sa fie de 18,4%.

In primele zece luni din 2008, comenzile din industrie au crescut pe ansamblu cu 20%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in ce priveste comenzile noi din industria bunurilor intermediare, de 22,1%, si a bunurilor de folosinta indelungata, de 20,3%.

Cresteri ceva mai mici in intervalul ianuarie - octombrie 2008 au fost inregistrate in ce priveste comenzile din industria bunurilor de capital care au sporit cu 16,6% si cele din industria bunurilor de uz curent, cu 9,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri