Romania va inregistra o crestere economica de 2,8% in 2009, mult sub nivelul din acest an, in contextul in care criza financiara mondiala va incetini dezvoltarea tuturor statelor emergente din regiune, estimeaza analistii grupului financiar Citi, intr-un raport publicat ieri.
Pentru acest an, analistii de la Citi mizeaza pe o crestere economica de 7,8% - cea mai mare din regiune -, dupa ce, in primele noua luni, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a avansat cu 8,9%.

Totusi, chiar si cu o crestere economica de 2,8%, Romania se va situa anul viitor pe locul al treilea in radul statelor emergente din regiune, fiind depasita doar de Rusia si Slovacia, care vor inregistra un avans al PIB de 4,5%, respectiv 4%, potrivit raportului Citi.

In 2010, economia romaneasca ar urma sa revina la ritmuri de crestere mai ridicate, avansand cu 6%, estimeaza analistii Citi.

Analistii Citi estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va atinge 3% din PIB in 2008, pentru ca anul viitor sa depaseasca nivelul stabilit prin Tratatul de la Maastricht, ajungand la 3,2% din PIB, cel mai mare din regiune.
Pentru 2010, deficitul bugetar din Romania va reveni la 3% din PIB, se mai arata in raport.

Ungaria ar urma sa isi reduca in acest an deficitul bugetar pana la 3,4% din PIB, nivel care ramane totusi peste limita din Tratatul de la Maastricht, insa analistii grupului bancar estimeaza o scadere a deficitului public ungar pana la 2,6% din PIB in 2009, sub nivelul din Romania.

Deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce usor in acest an ca pondere in PIB, la 13,8%, de la 14% din PIB in 2007, pentru ca anul viitor sa aiba loc o ajustare semnificativa a dezechilibrului extern pana la 9% din PIB, mai estimeaza Citi. Tendinta va continua in 2010, an pentru care analistii Citi estimeaza pentru Romania un deficit al balantei de plati de 8% din PIB.

Incetinirea economica va fi insotita de o decelerare a inflatiei anuale, de la 8% in acest an la 6,1% in 2009, anticipeaza analistii Citi, care vad un nivel al inflatiei medii de 4% in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri