Deficitul bugetar a ajuns la 3% din produsul intern brut la sfarsitul lunii noiembrie si se apropie de 4% din PIB, in conditiile in care incasarile bugetare au scazut luna trecuta cu 3,5 miliarde lei, tendinta mentinandu-se si in luna decembrie, au declarat surse din MEF.
"Activitatea economica decelereaza rapid ca urmare a propagarii crizei economice si in Romania. Blocajul financiar si faptul ca agentii economici se confrunta cu o lichiditate redusa afecteaza grav incasarile la buget. Astfel, in luna noiembrie s-a incasat mai putin fata de cat era estimat cu 3,5 miliarde lei, iar situatia va fi si mai rea in luna decembrie", au precizat reprezentanti din ministerul Economiei si Finantelor, anunta NewsIn.

Oficialii MEF sustin ca reducerea drastica a incasarilor la buget obliga statul sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a face fata cheltuielilor.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a facut public marti faptul ca si-a propus sa emita in luna decembrie certificate de trezorerie la trei, sase si 12 luni, in valoare totala de 2,8 miliarde lei, precum si obligatiuni pe trei si cinci ani, de 600 milioane lei, pentru finantarea datoriei publice.

MEF isi propusese sa atraga 7 miliarde lei in trimestrul patru din acest an, dupa ce in primele noua luni reusise sa obtina 5,7 miliarde lei prin licitatiile realizate. In lunile octombrie si noiembrie, ministerul a atras de la banci 3,67 miliarde lei la dobanzi medii din ce in ce mai mari, situate in apropiere de dobanda la creditul lombard oferita de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 14,25%.

Deficitul bugetar programat pentru acest an echivala cu 2,3% din PIB, insa majoritatea analistilor sunt sceptici ca statul roman va incheia anul 2008 cu un deficit mai mic de 3% din PIB.

In 28 noiembrie, Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), estima ca deficitul bugetar va depasi 3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, dupa ce veniturile la bugetul statului au scazut semnificativ, iar cheltuielile sunt deja "foarte bine planificate".

Reprezentantii MEF prevad o inrautatire a situatiei in 2009, cand tot mai multe firme vor avea probleme legate de plata taxelor catre stat, din lipsa de lichiditati.

"Ne asteaptam ca activitatea economica sa fie din ce in ce mai redusa in 2009 si estimam o inrautatire a situatiei actuale in prima parte a anului viitor. In aceste conditii, incasarile la buget vor scadea foarte mult fata de cat era estimat in proiectul de buget pe anul 2009", au precizat surse din minister.

In proiectul de buget pe 2009 aprobat de guvern, cheltuielile echivaleaza cu circa 40,5% din produsul intern brut (PIB) si veniturile de 38,5% din PIB, niveluri considerate mult supraevaluate de unii analisti. Datele iau in calcul o valoare estimata a PIB de 578,5 miliarde lei pentru 2009, la o crestere economica de 6%.

Dupa primele noua luni ale acestui an, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 7,17 miliarde lei (2 miliarde euro), suma care echivaleaza cu 1,42% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2008, de 505 miliarde lei.

Reprezentantii ministerului economiei nu sunt de acord cu cresterea cotei unice in 2009, argumentand ca o astfel de masura va ingreuna si mai mult activitatea de colectare a taxelor.

"Cresterea taxelor intr-un asemenea moment ar pune probleme si mai mari firmelor care si asa se confrunta cu o criza acuta de lichiditati. Nu credem ca o majorare a taxelor va creste incasarile la buget si vom sustine mentinerea acestora la acelasi nivel in 2009", au adaugat oficialii MEF.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara vineri ca majorarea impozitelor este inevitabila daca guvernul vrea masuri de sustinere a economiei.

"Cresterea impozitelor este necesara din secunda doi de aplicare a masurilor de sprijin a economiei, asa cum s-au planificat cheltuielile nu au cum fara venituri in plus", a spus Croitoru.

Oficialul BNR a explicat ca "daca se doreste interventia pentru sprijinirea economiei reale cu resurse din buget, iar deficitul bugetar se apropie deja la 3% din PIB, nu ai decat doua solutii: fie reprioritizezi cheltuielile bugetare, fie cresti impozitele".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri