Procesul de prelungire a scadentelor titlurilor de stat, solicitat in acordul stand-by semnat cu FMI, inceput in septembrie, cand emisiunile cu maturitatea cuprinsa intre o luna si un an au fost desfiintate de Ministerul de Finante, a mai facut ieri o victima.

Este vorba de una nationala, MFP suspendand temporar emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie, cu scadentele la trei si sase luni, detinatorii acestora avand optiunea sa le rascumpere sau sa le transforme in depozite la termen. Cu toate acestea, nu trebuie sa va speriati. Nu veti pierde nici banii investiti, nici dobanda.

In aceasta situatie, romanii pierd cea mai sigura forma de economisire, care de-a lungul timpului a oferit dobanzi foarte bune si increderea ca la scadenta vor primi inapoi suma depusa, plus dobanda.

Numai ca daca luna trecuta certificatele la trei luni aveau o dobanda de 13,5%/an iar cele la sase luni de 14%/an, dupa data de 17 ianuarie depozitele la termen vor beneficia de o dobanda de 12,5% pe an, in timp ce pentru depozitele la vedere randamentul este de 1,5% pe an.

Se pare ca sperietoarea legata de cota unica de impozitare nu produce pagube atat de mari, avand in vedere ca "masura a fost aprobata printr-un ordin al ministrului finantelor si a fost determinata de necesitatea extinderii maturitatilor titlurilor de stat si de disponibilul resurselor de finantare a deficitului bugetar pe 2005, cum se precizeaza intr-un comunicat al MFP, citat de Mediafax.

Masura luata ar putea forta liberalizarea pietei de titluri de stat, avand in vedere ca doar BNR aspira supralichiditatea din piata monetara, oferind bancilor posibilitatea de a-si plasa banii in depozite cu scadenta la una si trei luni. Bursa de Valori asteapta de mai multi ani vanzarea primei emisiuni de obligatiuni prin intermediul sau. Se pare ca nici de data aceasta nu se va apela la ea, ministerul urmand sa lanseze emisiuni de titluri de stat pe piata interbancara, mult mai lichida si care ofera maturitati superioare, in cazul unor rascumparari masive de catre detinatorii certificatelor de trezorerie.

In prezent, Finantele pun la dispozitia bancilor sau clientilor acestora obligatiuni cu scadenta la doi si trei ani cu dobanda fixa si la cinci ani, unde dobanda este formata dintr-o marja la care se adauga media inflatiei pe ultimele sase luni.

Poate ca acum vor aparea promisele bonuri in lei cu scadenta la cinci ani si cu dobanda fixa, care ar fi trebuit sa fie disponibile inca din 2004.

Venituri bugetare peste asteptari

Este foarte posibil ca ministrul finantelor, Ionut Popescu, sa fi luat aceasta decizie in urma rezultatelor foarte bune privind veniturile bugetare pe 2004, date care au fost publicate saptamana trecuta. Cu alte cuvinte, sunt bani la buget si nu mai este nevoie de titluri pentru populatie, un instrument folosit in general pentru acoperirea deficitelor pe termen scurt.

Radu Gratian Ghetea:

Trebuie sa ne asteptam la scaderi de dobanzi
Eliminarea titlurilor va aduce populatia catre banci si, nu in ultimul rand, se va reflecta intr-o scadere a dobanzilor, ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). "Cei care investeau in titluri vor migra catre banci. Nu stiu ce capacitate vor avea bancile sa absoarba acesti bani. Cred ca vom asista la unele reduceri de dobanzi", a spus Ghetea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri