Productia industriala, declin de 3% in octombrie

Productia industriala a scazut in octombrie cu 3% fata de aceeasi luna din 2007, din cauza comprimarii inregistrate de industria prelucratoare, care nu a putut fi compensata de cresterile celorlalte doua componente, a anuntat Institutul Nationala de Statistica (INS).

Fata de luna anterioara, productia industriala a scazut in octombrie cu 0,7%.

In septembrie, productia industriala crescuse cu 3,8% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa a avut in octombrie cel mai mare ritm de crestere a productiei, de 11,8% fata de luna similara din 2007, urmat de industria extractiva, unde productia a sporit cu 6,2%. In schimb, in industria prelucratoare, productia s-a redus cu 4,6%.

Cat priveste marile grupe industriale, in a zecea luna a acestui an au fost inregistrate scaderi in industria bunurilor de capital, de 12,4%, industria bunurilor de folosinta indelungata, de 8,1% si in industria bunurilor intermediare, de 6,9%, in timp ce industria bunurilor de uz curent si cea energetica au inregistrat cresteri, de 5,2%, respectiv 3,7%.

Fata de luna anterioara, productia industriala a scazut in octombrie cu 0,7%, ca urmare a scaderii cu 1,3% a productiei din industria prelucratoare, desi atat sectorul energiei electrice si termice, apa si gaze, cat si industria extractiva au raportat cresteri in octombrie, de 5,4%, respectiv 1,4% fata fata de septembrie.

Potrivit INS, pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent, de 4,5% si in industria bunurilor de capital, de 1,3%, dar si cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 4,9%, industria energetica, de 3,5%, si industria bunurilor intermediare, de 0,6%.

Productia industriala a crescut cu 3,9% in primele zece luni

Din datele INS reiese ca, in primele zece luni ale acestui an, productia industriala a avansat cu 3,9% fata de acelasi interval din 2007, crestere sustinuta cu precadere de sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa, care a avansat cu 8,8%, si de industria prelucatoare care a produs cu 3,9% mai mult.

Industria extractiva a inregistrat un avans modest al productiei, de doar 0,7% in acelasi interval.

In perioada ianuarie - octombrie 2008, pe marile grupe industriale au fost cresteri importante in industria bunurilor de uz curent, de 7,9% si in cea a bunurilor de capital, de 6,9%.

Ritmuri mai mici de crestere s-au inregistrat in productia energetica, de 2,1% si cea de bunuri intermediare, de 1%. In schimb, in industria bunurilor de folosinta indelungata, productia s-a comprimat cu 2,6% in primele zece luni din 2008 comparativ cu perioada similara din 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri