Increderea in mediul de afaceri din Romania a scazut in ultimul sondaj realizat in octombrie de Reuters si banca austriaca OeKB, dar acest indicator plaseaza Romania pe prima pozitie in regiune.
Romania a urcat pe prima pozitie in cadrul unui clasament referitor la increderea in mediul de afaceri din 11 tari din Europa Centrala si de Est, indicele increderii coborand la 40 de puncte in octombrie, de la 53 de puncte in iulie.

Sondajul arata ca increderea in mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est s-a diminuat in toamna, in conditiile in care efectele crizei economice se manifesta mai ales asupra sectorului bancar si imobiliar.

Indicele Thomson Reuters & OeKB pentru increderea in mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a cazut la 29 puncte in octombrie, comparativ cu un nivel de 44 de puncte atins la editia precedenta a sondajului, din iulie.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 400 de firme internationale, ce gestioneaza 1.400 de companii, in contextul accelerarii crizei financiare mondiale ce a inceput sa loveasca grav tarile din Europa Centrala si de Est, dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers, scrie NewsIn.

"Rezultatele arata ca increderea investitorilor directi din centrul si estul Europei a scazut drastic", potrivit analistilor de la banca austriaca Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care au pregatit sondajul.

Orice rezultat peste zero indica, totusi, ca exista incredere. In pofida scaderii accentuate, scorul sondajului sugereaza ca reprezentantii unor companii au o opinie buna despre mediul de actual de afaceri si despre asteptarile privind afacerile pe care le conduc.

Cu toate acestea, rezultatele pentru cresterea economica au cazut sub zero, pentru prima data, de la 31 de puncte in trimetrul anterior, la -1 in prezent.

"Cea mai mare parte a investitorilor directi se asteapta la o temperare accentuata a cresterii economice in urmatoarele 12 luni", potrivit OeKB. Cele mai slabe rezultate au provenit din sectorul bancar, in conditiile in care 40% dintre bancherii chestionati spun ca produsul intern brut din regiune va scadea.

Octombrie a fost o perioada foarte dificila pentru Europa Centrala si de Est. Investitorii au renuntat la activele din regiune, pietele de obligatiuni au inghetat, iar criza creditelor a lovit firmele si consumatorii care se confruntau deja cu o temperare a cresterii economice, o diminuare a comenzilor si pierderi de locuri de munca.

Urmand modelul Islandei, Ucraina, Ungaria, Serbia si Letonia au apelat la Fondul Monetar International (FMI) pentru ajutor financiar, ca sa iasa din perioada de criza economica, si toate tarile din regiune au revizuit in jos estimarile pentru cresterea economica.

Sondajul a indicat, pentru octombrie, ca increderea reprezentantilor sectorului bancar si ai celui imobiliar a fost foarte afectata, desi rezultatele au fost slabe pentru toate sectoarele de activitate.

O dezvoltare exploziva a sectorului imobiliar din Tarile Baltice, Romania si Bulgaria a luat sfarsit brusc, dupa inrautatirea conditiilor de creditare, iar viitorul pare la fel de pesimist, potrivit rezultatelor sondajului OeKB.

Bancile din regiune au fost grav afectate, in conditiile in care companiile-mama se confrunta cu efectele crizei financiare internationale si scad refinantarea pentru subsidiarele est-europene.

Rusia, care afisase printre cele mai optimiste rezultate in iulie, a inregistrat o scadere brusca a increderii din toate sectoarele de activitate, iar estimarile pentru cresterea economica au cazut de la 77 de puncte anterior, la -6 puncte.

Ungaria, pe care FMI si Uniunea Europeana au fost de acord sa o ajute cu un pachet de 25,1 miliarde dolari la sfarsitul lui octombrie, a avut din nou o evolutie slaba, increderea in mediul de afaceri scazand de la 22 de puncte, la 12 puncte.

Increderea in mediul de afaceri din Cehia a cazut la 30 de puncte, de la 41 de puncte, iar in Polonia, de la 57, la 32 de puncte.

Sondajul a fost publicat prima data in ianuarie 2007 si a fost efectuat de trei ori anul trecut: in ianuarie, iulie si septembrie. In prezent, a devenit trimestrial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri