In viziunea lui Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), economia romaneasca are nevoie de un plan de sustinere elaborat de viitorul guvern in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei, care sa vizeze austeritatea bugetara si sprijinirea IMM-urilor.
“Este nevoie in mod evident de un plan cu masuri fiscale, facut impreuna cu BNR, care sa ofere incredere in sistemul bancar, care sa reia creditarea pentru companii in mod special. Apoi, trebuie stabilite bugetele multianuale odata pentru totdeauna. Un plan pe 3 ani ar fi suficient acum. Unul mai lung, de 4 ani, nu ar merge pentru ca implici alt guvern, dar un plan pe 3 ani ar fi de bun simt”, a detaliat Cabat.

Potrivit lui Cabat, viitorul guvern trebuie sa ia masuri fiscale prin care sa ajute IMM-urile, motorul economiei, care asigura, de asemenea, si multe locuri de munca. In acelasi timp, mai sunt necesare si masuri de austeritate bugetara.

“Trebuie sa demareze proiecte de infrastructura si nu sunt bani. Apoi, este necesar sa reduca deficitul bugetar si aici este o mare critica adusa administratiei din ultimii ani. Economia e ciclica, cand ai bani rezonabil este bine sa pui bani deoparte, asa trebuia sa faca si guvernul, cand veniturile bugetare erau in crestere trebuiau sa creeze acel buffer, acel fond din venituri bugetare mari si nu sa avem deficit bugetar mare in continuare, ci excedent. Excedentul ar fi putut sutine economia in cazul inversarii ciclului economic la care acum asistam”.

Cabat a explicat ca normal ar fi fost un deficit bugetar mare, insa datorat unor planuri multianuale de investitii, care sa fi presupus construirea de autostrazi sau alocarea unor procente mult mai importante din PIB sanatatii, educatiei si cercetarii.

Scenariul economiei romanesti pentru 2009-2010

Sigura si clara este o incetinire puternica a cresterii economice in 2009 si chiar 2010 si pentru moment Cabat isi mentine afirmatia de acum cateva luni, conform careia anul viitor cresterea economica va fi de 1,5-2,5 % maxim. “Exista si posibilitatea mica a unei recesiuni, iar in 2010 exista posibilitatea unei cresteri de 2,5-3%, crestere economica maxima”, a detaliat acesta.

O relansare adevarata, adica o crestere economica de 4 sau 5% sau poate chiar 6%, va avea loc abia in 2011, in opinia presedintelui CFA, care a adaugat ca “Inflatia va fi mare, nu vom avea deflatie, aceasta va ramane undeva la 5%, poate chiar 6%, anul viitor”.

“Partea buna este ca va scadea deficitul comercial, adica catre 8-9% anul viitor. Toate industriile vor fi afectate, exporturile romanesti vor fi foarte afectate in 2009 din cauza recesiunii din UE si o ajustarea foarte puternica va fi pe importuri, care or sa scada foarte puternic o data cu puterea de cumparare a consumatorilor romani. Vad, de asemenea, o depreciere a leului (4,1- 4,2 ron/euro in martie 2009), ceea ce ar putea conduce spre un deficit comercial de doar 8-9%, dar va fi o schimbare structurala puternica a comertului Romaniei si a consumului in general”, a tinut Cabat sa precizeze.

Deficitul comercial trebuie redus in viziunea presedintelui CFA, pentru ca tara noastra nu-si permite sa finanteze un deficit comercial mare. Deficitul comercial se finanteaza din imprumuturi externe, ori imprumuturile externe sunt foarte scumpe pentru Romania si pe baza scaderii ratingului de tara, dar si din cauza faptului ca intregul mapamond trece prin criza de lichiditati.

“Lumea se uita la Romania si vede situatia in care este si nu ne dau bani sau ne dau bani foarte scumpi, deci nu ne putem permite deficit comercial mare. Chiar si politicienii au ajuns in ultimele saptamani la realism economic, au amant majorarea pensiilor, vor amana si majorarea salariilor, pentru ca nu au de unde sa le mareasca, nu sunt bani”, a comentat Cabat.

Totusi, o veste buna pentru creditare


In ceea ce priveste creditarea, a precizat acesta, acum se vede si din statistici ca a scazut, “si acum, la doua saptamani, de la Forumul Bancar toata lumea recunoaste ca finantarea e blocata aproape de tot atat pe persoane fizice, cat si pe companii. Pe companii lucurile au inceput sa se schimbe de aproximativ o saptamana, am acum si eu un mesaj pozitiv. Pe companii s-a deblocat putin creditarea pentru ca atat bancile locale, cat si bancile mama au inteles ca daca vor sa supravietuiasca trebuie sa reia creditarea, chiar si in conditii restrictive”.

Ceea ce nu insemana ca nivelul creditarii va fi cum era in vara sau acum un an. Se dau credite mici, cu garantii mai multe, dar vestea buna este, potrivit presedintelui CFA, ca bancile au inceput sa mai dea credite companiilor, pentru ca acum o luna sau cateva saptamani erau total blocate.

“Pentru persoane fizice creditele imobliare, ipotecare nu s-au deblocat si cred ca nu se vor debloca in urmatoarele 6 pana la 9 luni, in opinia mea”, a adaugat acesta.

'Retrogradarile agentiilor de rating sunt foarte drepte'

Privind downgradarile agentiilor de rating, Cabat considera ca nu este nimic nedrept in ele, ca argumentarea acestora a fost slab facuta, criticabil chiar, este adevarat, dar decizia a fost foarte clara si foarte corecta.

“In ultimii trei ani, Romania a crescut nesanatos, bazata numai pe constructii si consum, consum survenit din credite si importuri pe care le-au facut romanii intr-un mod total nesabuit, venit in urma lipsei de educatie financiara. Romanii s-au bazat pe o crestere viitoare a salariilor. Acest lucru l-au vazut agentiile de rating, in contextul in care tarile UE intrau in recesiune, recesiune care ne trage dupa ea si de care nu putem scapa. Apoi, guvernul se indatoreaza de la o saptamana la alta sa sustina deficitul bugetar, ceea ce nu o sa se mai poata face in curand. E ca in cazul unei companii, bancile o finanteaza, dar pana la un punct, cand acestea refuza, iar in acel moment compania are mari probleme de lichiditati”, a explicat Cabat.

De altfel, o lunga perioada de timp vom avea o crestere economica mica la nivel mondial. “Nu vom mai avea o crestere bazata pe consum multa vreme, si cresterea economica globala va fi mai mica decat potentialul, pentru ca si aici este vorba despre o revenire la medie, iar pentru acest lucru este nevoie ca economia mondiala, care a crescut mai mult decat ar fi fost normal in ultimii ani, sa creasca acum mult mai putin decat nivelul normal ca sa se poata reveni la medie. Criza va continua si in SUA in 2009 si in prima jumatate din 2010, in UE va dura pana la finele lui 2010”, a mai spus Cabat.

De la banking la antreprenoriat

Dragos Cabat este, de asemenea, si fondator si actionar alaturi de Catalin Dumitrescu al Financial View, firma a carei activitatea se intinde pe trei segemente: credite si finantari pentru companii, training si consultanta. Firma si-a inceput activitatea in luna septembrie a acestui an. Desi trainingul era programat pentru lansare anul viitor, din cauza inrautatirii conditiilor economice, segmentul de training a fost lansat de anul acesta si, de asemenea, consultanta a devenit mai importanta pentru firma decat preconizasera la inceput cei doi parteneri.

“Intr-un fel sau altul, creditarea se va relansa (in conditii mult mai stricte de management al riscului din partea bancilor, garantii mai mari, sume mai mici), si atunci, in acele noi conditii, companiile vor avea nevoie de niste planuri de afaceri, de propuneri foarte bine facute catre banci, pentru ca bancile sa le crediteze, iar bancile vor avea nevoie sa stie cat de eligibili sunt clientii care vin la ei si atunci rolul nostru este de intermediere intre cele doua parti, sa asiguram siguranta dintre cele doua”, a declarat Cabat.

Initial, firma voia sa se adreseze IMM-urilor cu nevoi de creditare de la 500.000 de euro pana la 10 milioane de euro, pentru ca asa cum ne-a explicat Cabat se dorea un flux continuu de mai multe astfel de afaceri si un flux de venituri constante. Apoi, Cabat, care vine cu o experienta din banking (a lucrat pentru OTP Bank, UniCredit Bank si Citibank) a identificat o oportunitate pe acest segment care parea cel mai slab reprezentat in fata bancilor.

“Ce s-a intamplat din cauza conditiilor de piata a fost ca am vazut ca nici companiile mari nu mai pot accesa credite si atunci avem si proiecte mult mai mari, pe care nu ni le doream neaparat in acest moment, dar conditiile de piata ne-au adus si catre clienti mari in mod paradoxal”, a adaugat Cabat.

Deal-urile Financial View incep de la 20 de milioane de euro si se intind pana la 80 de milioane de euro, sumele fiind nevoi de finantare ale companiilor de pe piata autohtona. “Vin companii care cer finantari si nu le mai pot obtine singure. Pana acum bancile se rugau de ele, acum este invers”, a detaliat Cabat, care a adugat ca finantarile sunt obtinute pentru companii si de la fonduri de investitii, nu numai de la banci.

Pentru viitor, dezvoltarea Financial View vizeaza dezvoltarea din ce in ce mai accentuata pe partea de consultanta si dezvoltarea afacerii in mod colateral, “ceea ce inseamna sa dezvoltam si o parte importanta de IT, software. Adica sa oferim solutii, tot in domeniul financiar, interesante, dar vom face asta cand vom atinge stabilitatea financiara pe termen lung, cand vom angaja si specialisti IT si analisti financiari, cam acolo vedem firma peste 5 ani. Consultanta, training si noul proiect, care va manca multe resurse, dar va sustine si dezvoltarea pe termen lung”, a mai spus Cabat.

In incheiere, Cabat a declarat, pentru wall-street.ro, ca a luat aceasta decizie in ceea ce priveste cariera sa pentru ca a identificat in genul de afacere pe care Financial View il promoveaza o metoda mai buna de a consilia companiile si pentru ca exista o diversitate a acestor domenii de care firma se ocupa, de care se declara fascinat.























Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri