Danila: Romania va evita recesiunea, dar trebuie sa corecteze deficitul de cont curent

Romania trebuie sa se concentreze pe resursele financiare interne, in conditiile in care alte state au reusit sa atraga fonduri prin garantarea integrala a depozitelor, iar resursele in euro din Romania sunt tinute la bancile-mama din strainatate, a declarat Nicolae Danila.

"Trebuie sa ne concentram, in perioada urmatoare, pe resursele financiare interne, avand in vedere ca resursele externe nu vor mai ajunge la nivelul anterior. Aceste resurse interne sunt limitate, dar iata ca sunt tari care au garantat in totalitate depozitele. Resursele din tari limitrofe s-au orientat catre aceste zone. Trebuie sa luam masuri, altfel resursele pot zbura din Romania", a mai spus vicepresedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, Nicolae Danila, citat de NewsIn.

El a adaugat ca bancile din Romania au atras resurse de pe piata locala, insa cele in euro sunt tinute mai ales la bancile-mama, din strainatate.

Fostul presedinte al Bancii Comerciale Romane (BCR) a amintit ca 0,8% din depozitele populatiei acumuleaza mai mult de 40% din valoarea totala a acestora, idee subliniata si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Danila a spus ca Romania va evita recesiunea, insa trebuie sa corecteze deficitul de cont curent, in conditiile in care nivelul de 14% din produsul intern brut (PIB), acceptabil in prezent, va deveni "o problema deosebita daca nu este revizuit".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri