Doar 24 din cele peste 2.400 de proiecte depuse de IMM-uri au fost aprobate pana la 15 noiembrie, urmand ca primii bani de la UE sa fie incasati de agentii economici in prima parte a anului 2009, a declarat secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor, Zoltan Somodi.

"Pana acum au fost aprobate 24 de proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) 2007-2013, in valoare de 774 milioane lei (aproape 200 milioane euro), iar primii bani de la Uniunea Europeana vor intra efectiv in posesia IMM-urilor in prima parte a anului viitor", a declarat reprezentantul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, citat de NewsIn.

Somodi a adaugat ca pe Axa Prioritara 3 - Tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public - nu a fost aprobat nici un proiect din cele aproape 550 de aplicatii depuse de agentii economici si ca in prima parte a anului 2009 vor fi lansate ultimele apeluri de proiect ce vizeaza realizarea retelelor de internet de mare viteza (broadband) de catre autoritatile publice si IMM-uri.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca pana acum a fost cofinantat de partea romana un singur proiect in valoare de 100 milioane euro, pentru constituirea Comitetului de Investitii al Fondului de participare JEREMIE, aprobata prin ordinul MEF nr.3080 din 17 octombrie 2008.

Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) 2007-2013 este structurat pe cinci axe, iar bugetul POS CCE este de 3,011 miliarde euro, dintre care 85% (circa 2,6 miliarde euro) reprezinta finantare europeana, restul fiind cofinantare de la stat sau privata. Peste 90% din program se adreseaza IMM-urilor in general.

Pentru Axa 1 "Un sistem inovativ si eco-eficient de productie" a fost prevazut un buget de 1,079 miliarde euro, pentru Axa 2 "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate" - 646,25 milioane euro, pentru Axa 3 "Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele public si privat" - 469,43 milioane euro, Axa 4 "Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice" are un buget de 725,54 milioane euro, iar Axa 5 "Asistenta tehnica (destinata sprijinirii institutiilor implicate in managementul programului)", un buget de 90,04 milioane euro.

Obiectivul general al programului este cresterea productivitatii companiilor romanesti, cu scopul de a reduce decalajele dintre acestea si cele din Uniunea Europeana. Masurile luate in acest sens ar urma sa genereze pana in 2015 o crestere medie anuala a productivitatii de circa 5,5% si ar permite Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE.

Institutia responsabila pentru gestionarea acestui program este Autoritatea de Management pentru POS CCE, din cadrul MEF.

POS CCE este unul din cele sapte programe operationale (PO), dintre care sase sectoriale (POS) si unul regional (POR), acestea fiind documente strategice pentru realizarea prioritatilor trasate prin Cadrul National Strategic de Referinta (CNSR) si Planul National de Dezvoltare (PND) 2007-2013. POS CCE se adreseaza mai ales operatorilor din sectorul economic, iar potentialii beneficiari ai programului pot fi universitatile, institutele de cercetare, autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce ajutoare primesc firmele care reangajează salariaţii trimişi în şomaj tehnic
Setari Cookie-uri