"Daca acest Guvern va fi investit, si sunt convins ca va fi investit de Parlamentul tarii, avem doua misiuni extrem de urgente: de a pregati proiectul de buget pe anul 2009, tinand seama de programul de guvernare si de a relansa reforme esentiale pentru progresul Romaniei, reforma in educatie, reforma administratiei publice, reforma sanatatii, si alte reforme extrem de necesare tarii noastre", a declarat Theodor Stolojan, imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca l-a desemnat premier al viitorului Guvern al Romaniei.

Theodor Stolojan, premierul desemnat de Traian Basescu

Stolojan a aratat ca, in urmatoarele zece zile, misiunea sa este aceea de a colabora cu reprezentantii PD-L, dar si cu cei ai PSD si ai UDMR, cele doua partide care si-au manifestat dorinta de a participa la guvernare cu democrat-liberalii. "Voi colabora cu dansii pentru a realiza programul de guvernare in noile conditii care exista in Romania, la ora actuala, ca urmare a crizei financiare internationale si a recesiunii economice din tarile dezvoltate", a spus democrat-liberalul.

De asemenea, al doilea obiectiv al premeirului desemnat va fi acela de a forma viitorul Guvern pentru a se prezenta in fata Parlamentului, pentru votul de investitura, cel tarziu la data de 22 decembrie a acestui an.

Presedintele Basescu spune ca mandatul lui Stolojan, de va fi validat, va fi de patru ani

Presedintele Traian Basescu a precizat, la finalul declaratiei in care a anuntat premierul desemnat, pe Theodor Stolojan, ca in cazul in care va fi validat de Parlament, mandatul acestuia este de patru ani, si nu fragmentat.

Citeste si:

Precizarea sefului statului vine dupa solicitarea publica a PSD de a conveni cu PD-L o rocada la doi ani pentru postul de premier.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a ales un premier capabil sa gestioneze criza si efectele, precum si institutiile statului.

Theodor Stolojan este desemnat pentru a doua oara in functia de prim-ministru si dupa ce, la alegerile din 2000, fusese candidatul la Presedintie al Aliantei DA, care s-a retras cu doua luni inainte de scrutin. Tehnocratul devenit politician de dreapta a fost desemnat sa conduca un Guvern PDL-PSD.