Cresterea economica a Romaniei ar putea fi in acest an de 8%, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. In primele noua luni, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 8,9%.

Isarescu a afirmat ca deficitul de cont curent ramane una din principalele probleme ale economiei romanesti, dar este in acelasi timp o consecinta a dezvoltarii rapide a tarii in ultimii ani. Calculat prin includerea profitului reinvestit, deficitul balantei de plati ar putea ajunge la 13% din PIB la sfarsitul lui 2008, a estimat guvernatorul BNR. Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns la 14% din PIB.

Deficitul bugetar ar putea depasi nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) in 2009, daca nu se iau masuri de corectare a acestui dezechilibru, a mai spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Deficitul bugetar ar putea depasi 3% din PIB in 2008 si in 2009, fara masurile adecvate de corectie. In loc de buget multianual, am avut ani cu mai multe bugete. Rectificarile operate au crescut bugetul intr-un mod prea optimist", a declarat Isarescu.

Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul bugetar a ajuns la circa 3% din PIB, iar pentru 2009, bugetul aprobat de actualul guvern prevede un deficit bugetar de 2% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce spune guvernatorul BNR despre rectificarea bugetara