Saptamana aceasta, cursul dolarului poate reveni peste pragul de 29.000 lei, urmare a evolutiei acestuia fata de euro.

Vinerea trecuta pe pietele americane moneda unica a coborat pana la 1,2863 dolari, fata de maximul istoric de 1,3666 dolari la sfarsitul anului trecut.
Reintorcandu-ne la moneda nationala, observam ca evolutia sa apreciativa, declansata la sfarsitul lui octombrie trecut, continua si se poate amplifica in perioada urmatoare.

Intrarile mari de valuta, venita fie de la romanii care muncesc in afara, fie de la fondurile speculative externe sau ca urmare a investitiilor pe piata de capital sau imobiliara, sunt tot atatea cauze ale aprecierii leului.
Astfel, chiar daca in piata valutara a existat saptamana trecuta un deficit de peste 70 milioane euro, moneda nationala s-a apreciat, cu exceptia zilei de vineri, cand cursul euro a urcat la 37.387 lei, iar cel al dolarului la 28.828 lei, fata de finele lui 2003 moneda unica coborand cu 2.276 lei, iar cea americana cu 239 lei.

Cresterea mai mica fata de dolar este consecinta faptului ca acesta a crescut fata de euro in perioada scursa de la inceputul anului cu 6%.
Pana joi, paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,2973 si 1,3092 dolari, pentru ca la finele saptamanii euro sa scada vertiginos pana la 1,2863 dolari, urmare a declaratiilor facute de presedintele Rezervei Federale, Alan Greenspan, care si-a exprimat increderea in stabilizarea enormului deficit comercial american, care a urcat anul trecut la 600 miliarde dolari. Aceasta declaratie a urmat celei facute miercuri de presedintele Bush, care s-a angajat sa injumatateasca deficitul bugetar american in urmatorii cinci ani.

Pe de alta parte, la erodarea euro a contribuit faptul ca la jumatatea saptamanii Rezerva Federala a decis sa majoreze dobanda de referinta americana de la 2,25 la 2,50%, ceea ce a creat un ecart de jumatate de punct procentual fata de dobanda europeana, care se mentine, de peste 20 de luni, la 2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri