Intreprinderile care realizeaza investitii ce depasesc echivalentul in lei a 30 de milioane euro si creeaza cel putin 300 de locuri de munca vor beneficia de un ajutor de stat.
Ajutorul de stat se va acorda intreprinderilor pentru realizarea unei investitii initiale. Schema de ajutor nu se aplica intreprinderilor care sunt considerate „firme in dificultate” sau sunt firme impotriva carora a fost emisa decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.

Totodata, pentru investitiile ale caror costuri eligibile sunt mai mici de 50 de milioane de euro, intensitatea bruta a ajutorului de stat nu poate depasi 50% din aferente investitiei initiale sau din costurile salariale pe o perioada de doi ani cu personalul nou angajat.

Valoarea maxima a ajutorului de stat acordat este de 22,5 milioane euro in regiunea Bucuresti-Ilfov si de 28,125 milioane euro in celelalte regiuni. Finantarea va fi asigurata prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor, care va administra schema.

De asemenea, pentru proiectele mari de investitii, ale caror costuri eligibile depasesc echivalentul in lei a 50 de milioane euro, intensitatea bruta a ajutorului de stat se calculeaza ajustandu-se plafonul regional, in functie de valoarea costurilor eligibile.

Astfel, pentru costurile eligibile cu valoarea in lei sub echivalentul a 50 de milioane euro, se aplica plafonul regional, pentru transe din costurile eligibile cu valoare cuprinsa intre echivalentul in lei a 50 de milioane euro si echivalentul in lei a 100 milioane euro, se aplica 50% din plafonul regional si pentru transe din costurile eligibile a caror valoare depaseste echivalentul in lei a 100 milioane euro se aplica 34% din plafonul regional, se arata in comunicat.

Durata schemei de ajutor de stat este de cinci ani, respectiv perioada 2009-2013, cu un buget total in valoare de un miliard de euro. Schema de ajutor este exceptata de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana, conform criteriilor prevazute de Regulamentul Comisiei Europene nr. 800/2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna in aplicarea articolelor 87 si 88 din tratat publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 214/2008.

Comisia Europeana va fi informata in termen de 20 de zile lucratoare de la aprobarea schemei, in vederea publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unui rezumat referitor la aceasta schema.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri