Guvernul a aprobat alocarea a 40,168 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara, prevazut in bugetul de stat pe anul 2008, pentru a finanta plata salariilor personalului din unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

De aceasta masura ar urma sa beneficieze municipiul Bucuresti si 21 de judete, respectiv, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timis, Vrancea.

"Fondurile alocate sunt necesare pentru acoperirea influentelor financiare rezultate din aplicarea OG nr. 15/2008 privind cresterile salariale - majorarea salariilor cadrelor didactice cu 9% incepand cu luna octombrie - care se acorda in 2008 personalului din invatamant", consiera Guvernul.

Decizia Guvernului vine in contextul in care incasarile la buget au scazut puternic in noiembrie, urcand deficitul bugetar la circa 3% din produsul intern brut (PIB) dupa primele 11 luni ale anului, mult peste tinta de deficit pentru intregul an, de 2,3% din PIB.

Statul s-a vazut nevoit sa se imprumute din ce in ce mai mult si mai scump in ultimele luni, la dobanzi apropiate de cea perceputa de banca centrala bancilor ce apeleaza la facilitatea de credit, de 14,25% pe an.

Profesori din mai multe judete s-au plans ca nu si-au primit salariile la timp in aceasta luna.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si