Economia germana va inregistra o comprimare accentuata in 2009, conform estimarilor institutului german de cercetare Ifo, care a revizuit previziunile anterioare de crestere, in contextul in care exporturile, motorul economiei germane, sunt afectate de scaderea cererii.

Economia Germaniei va scadea, cel mai probabil, cu 2,2% in 2009, arata Ifo, dupa ce estimase in iunie ca produsul intern brut (PIB) va creste moderat, cu 1%, anul viitor, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Economia Germaniei, ce s-a aflat anterior in ascensiune datorita expunerii comerciale internationale, se confrunta acum cu o incetinire economica cauzata de criza financiara globala", potrivit unui raport Ifo.

Institutul estimeaza o scadere cu 5,7% a exporturilor in 2009, fata de prognoza din iunie, ce arata o crestere a acestora de 4,1%. De asemenea, Ifo estimeaza o scadere a PIB-ului cu 0,2%, in 2010.

La inceputul lui decembrie, banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a coborat estimarile de crestere economica si de inflatie pentru Germania in 2009 si prevede acum ca cea mai mare economie din
Europa se va comprima cu 0,8%, dupa ce a incetinit semnificativ in acest an, din cauza crizei financiare.

Previziunile de crestere economica pentru 2009 intocmite de banca centrala sunt in linie cu estimarile altor institutii. Fondul Monetar International (FMI) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) prevad, de asemenea, o comprimare a economiei germane cu 0,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Economia Germaniei, fragila pe fondul tensiunilor geopolitice