Theodor Stolojan, nominalizat pentru functia de prim-ministru, nu va putea lua masurile necesare sustinerii economiei intr-o perioada de criza fara ajutorul presedintelui, in conditiile in care noul Guvern ar putea fi nevoit inclusiv sa majoreze taxele sau sa inghete salariile.
"Prioritatile noului Guvern ar fi deplasarea de fonduri spre lucrarile de infrastructura care trebuie sa se desfasoare rapid, fara coruptie - ceea ce este foarte greu de obtinut in Romania - lucrarile publice, noi locuri de munca pentru populatie, reducerea consumului prin masuri foarte dure", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat NewsIn.

El sustine ca TVA-ul ar trebui majorat, de exemplu, cu doua puncte procentuale, exceptand insa unele produse de baza din alimentatie sau medicamentele. "O astfel de masura ar descuraja consumul. Intr-un fel, nu imi pare rau ca bancile sunt mai reticente in a acorda credite, pentru ca oamenii trebuie sa se mai gandeasca daca au nevoie de toate lucrurile", a mai spus Baltazar.

El considera ca, printre prioritatile noului Guvern, ar trebui sa fie cresterea plafoanelor pentru fondurile de garantare, in special pentru IMM-uri, dar si proiectele dezvoltate cu fonduri europene nerambursabile. "Pana in 2013 putem accesa 30 de miliarde de euro si n-am accesat aproape nimic - avem proiecte de peste miliard euro", a adaugat consultantul financiar.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca "Romania sufera de un superconsum neacoperit, care trebuie redus". El considera ca o masura pentru reducerea consumului ar fi revocarea majorarilor de salarii si pensii promise in campania electorala, pentru care nu exista fonduri. "E indispensabila o inghetare a salariilor in 2009 si cred ca nu este suficient. Nu se va putea evita cresterea impozitelor, pentru ca toata ajustarea necesara cade pe seama leului", considera Serbanescu.

Analistul economic Matei Paun a declarat ca "este nevoie de un program urgent anticriza si ca trebuie schimbata abordarea statului in ce priveste investitiile, in conditiile in care, pana acum, bugetul s-a concentrat prea mult pe consum".

Paun considera ca trebuie sa regandit sistemul de taxare a economiei, astfel incat Romania sa ajunga la un deficit bugetar finantabil.

"Trebuie sa ne gandim mai mult la investitii si mai putin la consum, care oricum e ridicat in comparatie cu alte state din Uniunea Europeana", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El considera ca majorarile de taxe trebuie tratate cu foarte multa atentie. "Daca avem un control foarte bun al cheltuielilor, atunci e posibil sa nu avem nevoie de majorari de taxe", a mai spus Anghel, care a adaugat ca statul trebuie sa se concentreze pe obiective pe termen lung si sa vedem care va fi impactul asupra economiei pentru mai multi ani.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, crede ca ar trebui luate cat mai urgent masuri in sensul reducerii cheltuielilor, chiar daca acestea sunt nepopulare.
"Este posibil sa fie nevoie si de majorari de taxe si impozite precum cresterea TVA-ului, care trebuia implementata de mai mult timp", sustine oficialul ING.

Stolojan are nevoie de Basescu pentru a lua masuri anticriza


Desemnarea lui Teodor Stolojan ca premier al Romaniei ar putea fi un "plus" pentru economia romaneasca, pentru ca o cunoaste bine, insa pentru luarea unor decizii nepopulare el va avea nevoie de sustinerea presedintelui. "Teodor Stolojan este un om hotarat, cunoaste economia romaneasca si are experienta de la Banca Mondiala. Are tot ce-i trebuie pentru a conduce bine Guvernul", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, pentru NewsIn.

El sustine ca pentru luarea unor masuri nepopulare noul premier va avea nevoie si de sprijinul presedintelui, deoarece "ar trebui sa adopte masuri nepopulare, precum inghetarea salariilor in sectorul bugetar sau eliminarea posturilor vacante".

"Sper ca partidele participante la guvernare nu se vor tine de politicianisme. Sper sa se faca o pauza in politicianismul dezgustator al clasei noastre politice", a mai spus Baltazar.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca Stolojan "are mana libera pentru a lua masurile necesare in aceste momente de criza si care nu au nicio legatura cu promisiunile din campania electorala".
Serbanescu a facut referire la masurile care trebuie luate, chiar si nepopulare, intr-o perioada economica dificila din punctul de vedere al incasarilor bugetare si al previziunilor alarmiste in ce priveste deficitul bugetar.

Majoritate analistilor romani si straini au subliniat in mod repetat importanta formarii rapide a unui guvern majoritar, capabil sa ia masurile necesare intr-o perioada de criza.

Theodor Stolojan, fost premier in perioada 1991-1992 si fost presedinte al PNL, dupa 2000, pana in 2005, si apoi al PLD, dupa ruperea de liberali, a fost desemnat de presedintele Traian Basescu premier insarcinat sa formeze noul Guvern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri