Investitiile straine directe in Romania au crescut cu 37,4%, pana la 8,157 miliarde euro in perioada ianuarie-octombrie 2008 fata de intervalul similar din 2007, acoperind deficitul de cont curent in proportie de 56,5%, arata datele BNR.

Astfel, in primele zece luni ale anului trecut, investitiile straine directe se cifrau la 5,936 miliarde euro, acoperind 44,5% din deficitul de cont curent, proportie cu 12 procente mai mica fata de cea aferenta intervalului ianuarie - octombrie 2008.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele zece luni ale acestui an, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 51,3%, iar creditele intra-grup restul de 48,7%, se mai arata in comunicatul emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente. Ponderea acestora a scazut insa in primele zece luni din acest an fata de perioada echivalenta din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 54,5% din investitiile straine directe.

Fata de suma acumulata in primele noua luni ale acestui an, investitiile straine directe in Romania au avansat cu 13,38%. In intervalul ianuarie - septembrie 2008, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 56,6% prin investitii straine directe, care erau de 7,194 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Investitiile straine directe in Romania au scazut cu peste 10%