Reprezentantii principalelor confederatii sindicale sustin ca reducerea TVA-ului la alimente nu va avea ca efect o diminuare a preturilor produselor de baza, ci va duce la cresterea veniturilor comerciantilor, motiv pentru care cer noului guvern sa renunte la aceasta masura "populista".
"Suntem impotriva masurii de reducere a TVA-ului la alimente la 5%, intrucat nu poate nimeni demonstra ca diminuarea acestei taxe va avea impact real in pretul cu amanuntul, ci, mai degraba, va duce la majorarea profiturilor obtinute de retaileri. In plus, cota diferentiata la produse nu poate fi o masura de protectie sociala pentru persoanele defavorizate pentru ca alimentele sunt cumparate atat de saraci, cat si de bogati", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul sindical a adaugat ca reducerea cotei taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimente este de fapt un ajutor direct acordat oamenilor de afaceri, care vor realiza profituri uriase in urma aplicarii acestei masuri.

"Cerem celor doua partide sa renunte la aceste masuri populiste intrucat campania electorala s-a terminat. Nu exista nici un mecanism in economia de piata pentru a plafona sau reduce preturile", a mai spus Costin.

La randul sau vicepresedintele Cartel ALFA, Petru Dandea, sustine ca masura de reducere a TVA-ului la alimente trebuie bine gandita, intrucat exista riscul ca diferenta care rezulta din micsorarea acestei taxe sa se regasesca in veniturile comerciantilor.

"Daca viitorul guvern nu vine si cu alte masuri de control, aceasta taxa nu se va regasi in micsorarea preturilor. Ar putea, spre exemplu, sa dispuna ca tot profitul obtinut de companii peste marja de 15% sa fie impozitat ca un castig speculativ, asa cum se intampla in cazul cazinourilor. Diferenta de profit ar putea, astfel, sa fie impozitata cu 85%", a explicat Dandea.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, spera ca aceasta diminuarea a taxei sa-i convinga pe comercianti sa nu mai creasca preturile pana in vara anului viitor, insa este aproape sigur ca reducerea TVA-ului la alimente nu se va regasi in scaderea preturilor produselor de baza.

"La primele discutii pe care le vom avea cu reprezentantii noului guvern, vom propune masuri concrete pentru a incerca sa diminuam preturile la alimente. Ar putea, de exemplu, sa se dea un rol sporit Consiliului Concurentei, pentru ca exista o politica de monopol a retailerilor in ce priveste stabilirea preturilor", a precizat Petcu.

Una din principalele noutati mentionate in programul de guvernare al PD-L si PSD, facut public marti, este aplicarea unei cote de TVA redusa la 5% pentru alimentele de baza, concomitent cu cresterea TVA la produse de lux la 25%. In prezent, taxa pe valoarea adaugata (TVA) este fixa, fiind stabilita la 19%.

Masura este considerata drept nesustenabila de catre analistii economici, care avertizeaza ca diminuarea TVA-ului la alimente va afecta incasarile la bugetul de stat si va avea ca efect cresterea deficitului public in 2009 peste tinta de 2,5% din produsul intern brut (PIB) prevazuta in noul program de guvernare.

Economistii sustin chiar ca am putea asista la o majorare a TVA-ului la 25% pentru toate celelalte produse, in cazul in care veniturile incasate la bugetul de stat vor fi afectate de reducerea taxei la alimente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri