Romania, al saselea deficit comercial din UE la noua luni

Romania s-a clasat pe a sasea pozitie intre statele Uniunii Europene (UE) care au un nivel ridicat al deficitului comercial, cu 17,2 miliarde euro dupa primele noua luni din acest an, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Deficitul comercial al Romaniei s-a accentuat in primele noua luni, cu 14,7% fata de nivelul din perioada simirala a lui 2007, desi ritmul de crestere a exporturilor, de 20%, a fost superior celui al importurilor, de 17%.

Astfel, in primele noua luni, Romania a exportat bunuri in valoare de 25,8 miliarde euro, cu 4,2 miliarde euro mai mult decat in intervalul similar din 2007. Importurile s-au cifrat la 43 miliarde euro, in crestere cu 6,4 miliarde euro fata de perioada mentionata, informeaza NewsIn.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in perioada ianuarie - septembrie 2008 in Marea Britanie (91,7 miliarde euro), Spania (72,2 miliarde euro), Franta (50,2 miliarde euro), Grecia (27,3 miliarde euro) si Polonia (17,3 miliarde euro).

Pe de alta parte, Germania si Olanda au avut, in intervalul mentionat, cele mai mari excedente, de 142,3 miliarde euro, respectiv 31,9 miliarde euro.

Deficitul comercial al UE s-a adancit in octombrie la 17,1 miliarde euro

In octombrie 2008, primele estimari ale Eurostat pentru UE indica un deficit al balantei comerciale de 17,1 miliarde euro, fata de nivelul de 15,3 miliarde euro inregistrat in aceeasi luna din 2007. Balanta comerciala a zonei euro a inregistrat, in schimb, un excedent de 0,9 miliarde euro in octombrie, mult mai mic decat cel de 4,2 miliarde euro din a zecea luna din 2007.

Exporturile statelor din UE au scazut in octombrie cu 2% fata de septembrie, in timp ce in zona euro exporturile s-au redus cu 2,5%. Importurile s-au diminuat cu 4,5% in UE si cu 4,6% in zona euro fata de luna anterioara.

Eurostat a estimat ca, in octombrie, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut cu 13,2% fata de cele din a noua luna a anului, in timp ce importurile s-au redus cu 10,4%, deficitul comercial pe acest segment temperandu-se la 0,6 miliarde euro.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri