In curÔnd, un tribunal din Washington va decide daca statul romÔn o sa plateasca suma ceruta de compania Noble Ventures pentru privatizarea Combinatului Siderurgic Resita. Pentru a obtine reparatii financiare mai stau la rÔnd italienii de la Gavazzi Steel si americanii de la EDF. Ultimii pe lista celor care se considera nedreptatiti de statul romÔn sunt olandezii care controleaza The Rompetrol Group NV (TRG). ╬ntre timp, polono-americanii de la Pol-Am Pack s-au razgÔndit si au renuntat la procesul intentat autoritatilor de la Bucuresti.
╬n dosarul Noble Ventures, deschis de investitorii americani la ICSID (cazul ARB/ 01/11), daunele cerute statului romÔn se ridica la 353 de milioane de dolari. Potrivit ziarului äFinancial Timesö, EDF si Gavazzi Steel ar putea, de asemenea, sa dea ţn judecata Romania la Washington, solicitÔnd daune de mai multe sute de milioane de dolari. Nu ţn ultimul rÔnd, trebuie amintit ca pierderile grupului Rompetrol, dupa arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu, au fost estimate la cÔteva sute de milioane de dolari. Daunele cerute de o companie care reclama statul romÔn urmaresc sa repare ţn primul rÔnd prejudiciul suferit, dar tin seama si de profitul nerealizat ca urmare a abuzului clamat de investitor. Una peste alta, daca firmele nemultumite ţsi continua demersurile la ICSID, ţn urmatorii ani, nota de plata a greselilor facute de ultimele doua guverne ar putea tinde spre un miliard de dolari. PÔna acum ţnsa, un tribunal arbitral s-a reunit la Washington doar ţn dosarul Noble Ventures vs Romania. äActiunea EDF a fost si ea recent ţnregistrata la ICSID. Statul romÔn are 90 de zile sa propuna un arbitru ţn acest dosarö, a declarat Cornel Popa, avocat asociat, coordonatorul departamentului de arbitraj al societatii de avocati Tuca & Asociatii. Cornel Popa este unul dintre avocatii care au aparat statul ţn dosarele Noble Ventures si Pol-Am Pack, fiind printre putinii experti romÔni ţn astfel de cazuri.

Sumele platite drept taxe sunt estimate la sute de mii de dolari, poate chiar milioane. De ce atÔt de mult? Pentru ca arbitrii sunt de obicei nume de rezonanta si sunt la mare cautare ţn astfel de cazuri. Exista un numar mic - cÔteva zeci - de oameni care se pricep sa instrumenteze dosare de genul acesta pe plan mondial, iar in general onorariul perceput este de 400-500 de euro/ora, sumele platite pentru un dosar de cÔteva sute de volume atingÔnd cifre impresionante. Actiunea Noble Ventures a ramas ţn asteptare, fara sa se ţntÔmple nimic, timp de un an. Abia ţn octombrie 2004 a avut loc audierea principala ţn acest dosar si din luna decembrie se asteapta decizia.

Cum decurge un proces

CÔnd poate fi dat un guvern ţn judecata? Atunci cÔnd este ţncalcat un tratat de protectie a investitiilor. De obicei, spune avocatul firmei Tuca & Asociatii, ţn tratatele respective exista cerinta unei proceduri prealabile, care consta ţntr-o notificare adresata guvernului, prin care se ţncearca solutionarea amiabila a conflictului, ţn ideea ca se pot derula negocieri care sa preţntÔmpine un arbitraj. Termenul pentru aceasta procedura poate fi de trei pÔna la sase luni, iar dupa epuizarea fara rezultate a acestei perioade prealabile de negocieri urmeaza deschiderea procesului. Investitorul nemultumit are trei optiuni: poate intenta proces gu-vernului la ICSID, la un tribunal care judeca dupa regulile UNCITRAL (Comisia de Drept Comercial International a Natiunilor Unite) sau la instantele romÔne. Din motive lesne de ţnteles, ultima varianta nu este folosita de oamenii de afaceri straini. ICSID este, ţn principiu, instanta specializata ţn astfel de cazuri. Regulile UNCITRAL sunt facute de o comisie de drept comercial international a Natiunilor Unite, pentru arbitraje ad-hoc, care nu sunt organizate de o institutie specializata. Astfel de procese pot beneficia, la cerere, de asistenta acordata de Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga, care functioneaza la Peace Palace, ţmpreuna cu mai bine cunoscuta Curte Internationala de Justitie. Compania Pol-Am Pack a actionat ţn judecata statul romÔn la Haga, dar si-a retras plÔngerea anul trecut, dupa ce a obtinut satisfactie de la guvernul condus de Adrian Nastase.

Dupa cererea de chemare ţn judecata, fiecare parte ţsi propune propriul arbitru, care nu este avocatul celui care l-a ales, ci o personalitate, de obicei neutra. Partile aleg apoi presedintele tribunalului de arbitraj. De regula, se formeaza un complet compus din trei arbitri. Partile se ţntÔlnesc si, de comun acord cu arbitrii, pun la cale procedura de urmat. äSe stabileste un calendar procedural, apoi fiecare parte depune memoriul care-i sustine pozitia, cu toate probele aferente. Exista, de obicei, un al doilea set de memorii scrise, care sunt replica si contrareplica. Abia dupa aceea se trece la judecata, fiecare parte se prezinta si ţsi sustine argumentele, vine cu martoriö, explica avocatul Cornel Popa. Un astfel de proces poate dura patru-sase ani, dar au fost cazuri ţn care ele s-au ţncheiat si dupa zece ani.

Vinovatii trebuie pedepsiti

Poate un proces pierdut la ICSID sa altereze perceptia despre RomÔnia a cercurilor de afaceri din tara si strainatate? Aurelian Dochia, analist al BRD-SG, crede ca nu. äSunt convins ca mediul de afaceri din RomÔnia va ajunge sa perceapa existenta unor astfel de procese ca pe un element de normalitate si va considera ţncurajator faptul ca, pÔna la urma, chiar si statul atotputernic este supus legii si nu se poate comporta abuziv. Este, dupa parerea mea, o forma de protectie care nu poate decÔt sa ţntareasca ţncrederea mediului de afaceriö, spune acesta. Investitorii, romÔni sau straini, afla dintr-un astfel de precedent ca sunt protejati ţmpotriva abuzurilor sau greselilor unor functionari sau institutii. äStatul, la rÔndul sau, are posibilitatea sa ţnvete din greseli si sa-si perfectioneze serviciile, procedurile sau pregatirea functionarilor publici. Mai mult, sunt convins ca exista destule cazuri ţn care statul romÔn poate sa cÔstige diverse procese, ceea ce va ţmbogati colectia de precedente din care atÔt investitorii, cÔt si institutiile statului vor avea de ţnvatatö, explica analistul BRD-SG.

Opinia lui Bogdan Baltazar, Senior Partner si presedinte al firmei de consultanta Baltazar, Bloom & Pţrvulescu, este mai nuantata: äImaginea a fost afectata oricum. Dar se ţntÔmpla si la case mai mari sa se faca greseli.

Treaba noastra este sa le investigam si, mai ales, sa le investigam dintr-un unghi penal. Vinovati sunt unii, care se stiu: cei care conduceau APAPS atunci cÔnd s-au facut privatizarile si, sa nu uitam, aceasta institutie era parte a unui guvern. Avem contra cui sa ne ţndreptam pentru a-i urmari, civil si penal, pÔna ţn pÔnzele albeö.

Si tarile pot fi executate silit

Daca decizia este nefavorabila, suma ceruta de reclamant trebuie platita fara doar si poate. ╬n caz contrar, statul poate fi executat. äSe poate trece, teoretic, la o executare silita a statului, desi e greu de imaginat ca se poate ajunge acoloö, spune coordonatorul departamentului de arbitraj de la Tuca & Asociatii. ╬n acest caz, daca apartin statului, pot fi confiscate avioanele sau navele aflate ţn porturi straine. äDaca sunt ale unei companii controlate ţn totalitate de stat, un reclamant care ar vrea sa urmareasca avioanele unui stat ar trebui sa dovedeasca faptul ca ţntre stat si persoana juridica proprietara a avioanelor este o separare pur fictiva. Este mai greuö, detaliaza Cornel Popa. Dar un stat detine bunuri nu doar pe propriul teritoriu, ci si pe ale altor state. äSe pot urmari, teoretic, bunurile statului respectiv din tarile ţn care are investitiiö, precizeaza avocatul, adaugňnd insa ca astfel de situatii nu prea se regasesc ţn realitate. äStatele fie platesc, fie ajung la o ţntelegere cu investitorul, care sa acopere pretentiileö, a conchis Cornel Popa.
╬n acest caz, concluzia nu poate fi decÔt una singura: daca statul romÔn este gasit vinovat ţn procesele intentate la ICSID, suntem buni de plata. Si, asa cum atragea atentia si äFinancial Timesö, procesele ar putea determina un derapaj de la planurile bugetare ale guvernului. äSigur ca impactul va fi unul foarte negativ asupra bugetului, dar Ministerul Finantelor, daca nu cumva AVAS, trebuie sa plateasca. Dar asta este un detaliu, pentru ca tot noi platim, pÔna la urma, noi totiö, sustine Bogdan Baltazar, care propune si urmarea ţn aceasta poveste fara happy-end: äVa trebui sa fie un exemplu de ţndreptare nimicitoare catre cei vinovati de acesta situatieö.

Cazul Noble Ventures

Statul romÔn a vÔndut combinatul de la Resita, ţn anul 2000, pentru suma de 4,5 milioane de dolari, companiei Noble Ventures, care se angaja sa efectueze investitii de 85 de milioane de dolari ţn trei ani. Potrivit Noble Ventures, tranzactia presupunea reesalonarea unor datorii de circa 35 de milioane de dolari, pe care combinatul resitean le acumulase ţn timp. Oficialii romÔni spun ţnsa ca statul nu s-a angajat sa acorde facilitati fiscale companiei americane, ci doar sa recunoasca ca posibilitate dreptul acesteia de a solicita anumite ţnlesniri, cerere pe care ar fi tratat-o cu atentie. ╬n opinia acestora, statul nu ţsi asumase o obligatie ferma, un calendar de acordare a facilitatilor. Mai mult, reprezentantii guvernului sustin ca americanii au intrat ţn conflict cu sindicalistii resiteni pentru ca, la sase luni de la preluarea societatii, activitatea combinatului nu a mai putut fi sustinuta. ╬n 2004, guvernul romÔn - care reintrase ţn posesia actiunilor CSR vÔndute americanilor - a vÔndut combinatul, pe un euro, producatorului rus de otel TMK.

Noble Ventures Inc. a initiat aceasta procedura invocÔnd presupusa ţncalcare de catre statul roman a prevederilor Tratatului dintre Guvernul Romňniei si Guvernul SUA privind ţncurajarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti pe 28 mai 1992 si ratificat de Parlamentul RomÔniei prin Legea nr. 110/9 noiembrie 1992.

Cazul EDF

╬n 1992, companiile EDF Services LTD si SKY Services LTS s-au asociat cu TAROM si Aeroportul International Bucuresti-Otopeni, pe o perioada de zece ani, formÔnd societatile mixte EDF Asro SRL si SKY Services (Romňnia) SRL. EDF Asro s-a ocupat de administrarea magazinelor duty-free din Aeroportul Otopeni, iar SKY Services furniza servicii duty-free pe zborurile internationale ale TAROM.
Sase ani mai tÔrziu, Directia Vamilor a suspendat autorizatiile firmelor EDF pentru nereguli contabile, iar ţn 2001 TAROM si AIBO au decis sa rupa parteneriatul cu EDF.

Potrivit proprietarului EDF, Rick Weil, citat de äFinancial Timesö, seful de cabinet al premierului Adrian Nastase a cerut, ţn 2001, mita 2,5 milioane de dolari pentru a mentine acest aranjament. Weil a precizat ţnsa ca, desi a venit la Bucuresti cÔnd a fost chemat, a refuzat sa plateasca aceasta suma. Premierul Nastase a negat toate acuzatiile. ╬n septembrie 2002, executivul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care interzicea toate operatiunile duty-free din aeroport.

Firma canadiana de avocati Appleton & Associates a notificat guvernul condus de Adrian Nastase, invocÔnd presupusa ţncalcare de catre statul romÔn a prevederilor articolelor 11 din Tratatul bilateral dintre RomÔnia si Republica Federala Germania si 7 al Tratatului bilateral dintre RomÔnia si Israel.

Cazul Gavazzi Steel

Grupul italian Gavazzi Steel intentioneaza sa dea in judecata statul roman la ICSID, pe motiv ca autoritatile l-ar fi deposedat de combinatul siderurgic Otelu Rosu. Fratii Gavazzi au cumparat, ţn aprilie 1999, de la fostul FPS, pachetul majoritar de actiuni al societatii Socomet Otelu Rosu, pe care ulterior au redenumit-o Gavazzi Steel. Pretul actiunilor a fost de 1,7 milioane de dolari, iar volumul investitiilor angajate - de 20 de milioane de dolari. Dupa privatizare, Gavazzi Steel a acumulat pierderi in valoare de peste 20 de milioane de dolari. Muncitorii au protestat de mai multe ori la adresa patronilor italieni, acuzÔndu-i de nerespectarea contractului de privatizare. La doi ani de la vÔnzare, combinatul avea debite la stat de circa 700 miliarde lei. In plus, din cauza nerespectarii graficelor de reesalonare a datoriilor ţncheiate cu furnizorii de utilitati, combinatului i-a fost sistata alimentarea cu energie electrica si gaze.

Din cauza situatiei financiare dificile, societatea a intrat ţn reorganizare judiciara. Autoritatea pentru Privatizare i-a acuzat pe patronii italieni ca au ţncercat sa cesioneze actiunile catre alti investitori fara consultarea institutiei romanesti, au triplat datoriile societatii fata de momentul privatizarii si au gajat activele, motiv pentru care s-a cerut rezolutiunea contractului. Combinatul siderurgic Gavazzi Steel din Otelu Rosu si-a reluat activitatea dupa doi ani de ţntrerupere, odata cu ţnchirierea sa de catre Ductil Steel Buzau.

Cazul Rompetrol

Dinu Patriciu a fost acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani, ţnselaciune si pagubirea statului cu sute de miliarde de lei prin diminuarea unor taxe. Presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol a fost retinut si ulterior eliberat ţn dosarul privind privatizarea Petromidia. Dinu Patriciu a respins toate acuzatiile si a estimat pierderile aduse grupului la cÔteva sute de milioane de dolari, provenind din prejudiciul de imagine, scaderea pretului actiunilor pe Bursa si costurile legate de apararea reprezentantilor grupului. De asemenea, au fost luate ţn calcul si oportunitatile pierdute de companie ţn urma scandalului.

The Rompetrol Group NV (TRG), prin firma internationala de avocatura Salans, a prezentat pe 19 iulie 2005 o nota formala de Notificare a unei Dispute catre Guvernul RomÔniei, pe baza prevederilor Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si RomÔnia. Notificarea este urmata de o perioada de 90 de zile ţn care Guvernul RomÔniei si TRG vor negocia pentru rezolvarea pe cale amiabila a disputei. TRG spera ca, dupa prezentarea acestei Note formale de Disputa, Guvernul RomÔniei sa solutioneze cererea pe cale amiabila, evitÔnd astfel procedurile de arbitraj ce ar putea fi initiate conform regulilor ICSID.
Aboneaz─â-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri