Programul de guvernare revizuit al PSD - PD-L ia in calcul un nivel mai mic al deficitului de cont curent in 2009, de 10,5% din PIB, fata de 11,1% din PIB in prima versiune a programului, prezentata la inceputul acestei saptamani.
Astfel, noul guvern are in vedere "diminuarea deficitului de cont curent din balanta externa de plati la 10,5% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009, fata de 13,5% din PIB in 2008", arata documentul.

In prima forma a programului, deficitul de cont curent estimat era usor mai redus, de 13,3% din PIB.
Ministrul desemnat al finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, in cadrul audierilor de la Comisia de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, ca are in vedere un deficit bugetar de 1,7% din PIB in 2009, "care prezinta insa o anumita relativitate, data de nivelul PIB-ului de anul viitor". Pentru anul acesta, Pogea estimeaza ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 4% din PIB.

Vorbind despre contextul economic dificil, marcat de criza financiara globala, el a subliniat ca remiterile muncitorilor romani din strainatate vor scadea semnificativ anul viitor, mai ales in cazul celor care lucreaza in state precum Spania sau Italia, puternic afectate de criza.

Noul guvern mai are, ca prioritate, "realizarea unui grad inalt de absorbtie a fondurilor europene si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor", a mai spus Pogea, potrivit NewsIn.

El a vorbit, de asemenea, despre necesitatea relansarii turismului si sportului ca domenii de importanta nationala.

Estimarile pentru salariul mediu brut au fost coborate

Prognoza privind salariul mediu brut, cuprinsa in programul de guvernare al PSD - PD-L, a fost revizuita in scadere pentru urmatorii 4 ani, fata de forma initiala si include o estimare de 1.702 lei pentru anul viitor.

Potrivit formei finale a documentului, prognoza pentru salariul mediu brut a fost pastrata pentru 2008 la 1.580 lei, dar coborata pentru 2009, de la 1.740 lei la 1.702 lei, pentru 2010, de la 1.975 la 1.925 lei, pentru 2011 de la 2.240 la 2.175 lei, iar pentru 2012, de la 2.532 la 2.450 lei.

Modificari similare au fost facute si pentru estimarile in privinta castigului salarial mediu brut pentru perioada 2009-2012. De la 1.870 lei, acesta este acum prognozat la 1.830 lei anul viitor, scazand de la prognoza de 2.122 la 2.070 lei pentru 2010, de la 2.410 la 2.340 lei pentru 2011 si de la 2.722 la 2.635 lei pentru 2012.

Programul de guvernare a fost prezentat, sambata, cu ocazia audierii ministrilor in comisiile parlamentare.
La Finante, candidatul Gheorghe Pogea a primit avizul comisiilor celor doua Camere, cu 31 de voturi "pentru", opt "impotriva" si nicio abtinere.

Una dintre marile necunoscute in privinta masurilor ce urmeaza sa fie luate de noul Executiv este felul in care acesta va trata problema cresterii salariilor profesorilor.

Referitor la aceasta majorare, precum si privind pensiile anul viitor, ministrul desemnat al finantelor a spus ca nu poate da inca un raspuns.

"Voi da un raspuns dupa ce voi ajunge in Ministerul de Finante si dupa ce voi evalua situatia actuala in ce priveste Trezoreria, insa voi reduce imediat cheltuielile curente, inclusiv prin eliminarea de la bugetare a posturilor din administratia publica si locala", a mai spus Pogea.

Potrivit ministrului de finante desemnat, cheltuielile cu personalul administrativ reprezinta 6% din PIB in prezent, iar o reducere cu 15-20% ar reprezenta o scadere a ponderii lor cu un punct procentual din PIB.
"Ceea ce este in acest programul de guvernare nu reprezinta decat obiectivele. Ramane sa vedem, dupa ce toate ministerele isi incep treaba, daca putem realiza programul. In prima parte a lui 2009 trebuie stopata orice majorare de deficit", a mai spus Pogea.

Referitor la modalitatile de sprijinire a agriculturii, el a spus ca va reduce acciza la motorina pana la limita minima permisa de UE.

"Trebui sa mentinem atractivitatea investitionala a tarii, deci vom renunta temporar la impozitarea dobanzilor (la depozitele bancare, n.r.) si vom scuti companiile de plata impozitului pe profit, daca acesta este reinvestit in echipamente si retehnologizare", a mai spus Gheorghe Pogea.

El a mai spus ca vrea sa reglementeze, prin codul fiscal, contributiile la asigurarile sociale (CAS, CASS, somaj, accidente de munca si boli profesionale) si sa egalizeze baza impozabila prevazuta pentru calculul contributiilor cu cea utilizata la calculul impozitului pe salariu.

Alte masuri propuse ar mai fi stabilirea unui impozit unitar pe castigurile bursiere si majorarea impozitelor pe cladiri, automobile si ambarcatiuni de lux.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri