Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pentru trimestrul I 2009 sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici, potrivit unui comunicat transmis de autoritatea de reglementare.
Raman nemodificate si tarifele de distributie a gazelor naturale in vigoare la data prezentei, a mai anuntat ANRE.

"Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are in vedere mentinerea la un nivel rezonabil a pretului gazelor naturale in perioada imediat urmatoare, fara a fi afectata securitatea si continuitatea in furnizare. Decizia ANRE are in vedere evolutia favorabila a cotatiilor la petrol si produse petroliere, ceea ce va determina scaderea pretului gazelor naturale din import incepand cu trimestrul I 2009", se mai spune in comunicat.

ANRE a decis sa amane ajustarea veniturilor reglementate si a tarifelor de distributie pentru 1 aprilie 2009, atunci cand acestea vor putea fi implementate fara a se afecta pretul la consumator.

Tot de la aceasta data va incepe si recuperarea sumelor reprezentand diferentele de costuri de achizitie a gazelor naturale, respectiv diferenta dintre costul gazului inclus in preturile platite de consumatori in 2008 si costurile efective de achizitie justificate de operatori pe baza facturilor si a declaratiilor vamale. Recuperarea acestor sume se va realiza de asemenea fara modificarea pretului la consumator.

Directorul in cadrul Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu, a declarat la 3 decembrie pentru NewsIn ca pretul gazelor ar putea ramane la nivelul actual, pana in trimestrul III 2009, cand ar fi posibil sa scada. Potrivit acestuia, distribuitorii de gaze nu au mai cerut majorarea pretului gazelor, incepand cu 1 ianuarie 2009, ci doar au prezentat autoritatii niste documente justificative privind situatia financiara a companiilor.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

ANRE este o institutie publica independenta care reglementeaza pietele de energie electrica si de gaze naturale.

Autoritatea stabileste reguli necesare functionarii pietei si se asigura ca acestea sunt respectate de toti participantii. De asemenea, autoritatea acorda licente si autorizatii care dau posibilitatea companiilor sa opereze pe piata de energie electrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri