Romania a cerut fonduri de 1 mld. euro pentru ISPA

Romania a absorbit pana la finalul acestui an aproximativ un miliard euro din fondurile ISPA, reprezentand 47% din totalul alocat de Comisia Europeana, iar valoarea lucrarilor efectuate si platite in 2008 a fost de 350 milioane euro, au anuntat Finantele.

Din fondurile platite in acest an, 320 milioane euro au fost deja rambursati de Comisia Europeana, iar pentru diferenta de 30 milioane euro sunt cereri de fonduri fie in curs de procesare la Comisie, fie in curs de pregatire la nivelul autoritatilor romane, potrivit datelor transmise de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

"In 2008 am primit din partea Comisiei cea mai mare suma rambursata Romaniei intr-un an de cand a debutat programul ISPA in Romania", a declarat secretarul de stat in cadrul MEF si coordonator al programului ISPA in Romania, Eugen Teodorovici, citat de NewsIn.

In prezent sunt in derulare 122 contracte de lucrari, din care 87 in domeniul mediului si 35 in domeniul transporturilor, se mai arata in comunicatul MEF. Dintre acestea, au fost finalizate doar 21 de contracte (14 referitoare la mediu si 7 din sectorul transporturilor), valorand circa 400 milioane euro.

Rata de contractare din cadrul programului de preaderare ISPA este de 98%, fiind semnate 294 contracte de lucrari, asistenta tehnica, supervizare lucrari si bunuri, in valoare de aproape 2,8 miliarde euro, din care cele mai multe sunt pentru proiecte de mediu, respectiv 203 contracte, de aproximativ 1,5 miliarde euro.

O alta suma importanta a fost alocata pentru 84 de contracte de transport, in valoare de aproximativ 1,2 miliarde euro. In plus, Romania a mai primit bani pentru sapte contracte de crestere a capacitatii institutionale, de aproximativ un milion euro.

Gradul de absorbtie pentru proiecte din cadrul ISPA ar putea fi de 500 milioane euro anual in perioada 2009-2010, potrivit sefului Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale pentru Politica Regionala a Comisiei Europene, Anastassios Bougas.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în 2020
Setari Cookie-uri