Guvernul a decis ca sefii agentiilor guvernamentale si cei ai companiilor cu capital de stat sa primeasca o indemnizatie de 4.800 de lei, iar 145.000 de posturi publice vacante vor ramane neocupate in 2009, ceea ce va duce la economisirea a un miliard de euro, a anuntat premierul Emil Boc.
Guvernul a decis marti ca remuneratia sefilor agentiilor si autoritatilor guvernamentale, ai regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale la care statul este actionar unic sau majoritar sa fie redusa la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat - respectiv la 4800 de lei net, potrivit NewsIn.

Boc a dat exemplul conducerii Hidroelectrica, unde salariul directorului este de 27.000 de lei, Romgaz - 28.000 de lei, Autoritatea Aeronautica Civila si Registrul Auto Roman - 20.000 de lei. In aceste institutii, conducerea va primi pe viitor o indemnizatie de 4.800 de lei net, lunar. La aceasta suma nu vor fi adaugate sporuri.

Premierul a mai anuntat ca au fost reduse si salariile pe care le primesc sefii regiilor si societatilor comerciale subordonate consiliilor locale si judetene. Astfel, sefii regiilor si societatilor comerciale aflate in subordinea consiliului judetean vor primi o indemnizatie similara cu cea a vicepresedintelui consiliului judetean, iar sefii celor din subordinea consiliilor locale - similara cu salariul viceprimarului.

In ceea ce priveste masurile similare luate de Guvernul Tariceanu, premierul a explicat ca actul normativ elaborat de fostul Guvern nu a avut niciun efect, pentru ca salariile sefilor de agentii nu au scazut in urma adoptarii ei. "Ordonanta avea doua componente. O parte fixa si una mobila, iar cea mobila a fost amanata pana la 1 mai 2009. Practic, noi am eliminat orice parte flexibila, a fost o singura cifra la care ne raportam, cea (indemnizatia n.r.) de secretar de stat. De la data ordonantei domnului Tariceanu nu au scazut salariile sefilor de agentii. A fost practic nula ca eficienta", a spus Boc.

Membrii Consiliilor de administratie ale societatilor cu capital partial sau majoritar de stat vor primi in 2009 o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor sau presedintilor consiliilor de administratie (CA). Astfel, avand in vedere ca salariul unui director de companie de stat va fi de 4.800 de lei, un membru al consiliului de administratie va primi pe viitor 48 de lei. In prezent, indemnizatia membrului CA este de 20% din cea a directorului.

Prim-ministrul a anuntat ca Executivul a mai decis sa fie suspendata ocuparea a circa 145.000 de posturi din institutiile si autoritatile publice. Boc a precizat ca memorandumul aprobat marti de Guvern prevede ca pot fi scoase la concurs, "punctual", posturi din domeniul justitiei, de exemplu, unde exista un deficit de personal.

In plus, bugetele pe anul 2009, elaborate de ordonatorii principali de credit, trebuie sa prevada cheltuieli pentru servicii si bunuri cu 15% mai mici decat in bugetele pe anul 2008.

"Cuvantul de ordine al Guvernului este responsabilitatea. Primii care trebuie sa stranga cureaua sunt demnitarii. (...) Am inteles sa spunem stop acestor bugetari de lux", a declarat Boc. Premierul a spus ca sumele astfel economisite, evaluate la un miliard de euro, vor fi investite in infrastructura sau in cofinantarea proiectelor realizate cu fonduri europene.

Guvernul Boc s-a reunit marti in prima sedinta de dupa investire.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri