Boc: Deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB

Deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 7 miliarde de euro comparativ cu incasarile estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura, a declarat premierul Emil Boc.

"Deficitul bugetar se apropie de 5% (din PIB), in conditiile in care am avut o crestere economica de 8,3%. In ceea ce priveste veniturile la bugetul de stat, ele trebuia sa fie in jur de 50 de miliarde de euro si sunt in jur de 43 de miliarde de euro", a declarat Boc, avertizand ca aceasta scadere a veniturilor bugetare face imposibila plata unor obligatii contractuale.

Seful Executivului a mentionat ca exista contracte neachitate, in valoare de sute de milioane de euro, pentru pentru lucrari de infrastructura de transport si din domeniul educatiei, "din cauza modului prost in care au fost concepute si prognozate veniturile in cadrul bugetului", anunta NewsIn.

Boc a mai spus ca, odata cu adoptarea bugetului de stat pe 2009, Guvernul va lua o decizie privind majorarea pensiilor si a salariilor profesorilor, in functie de resursele financiare.

Pentru acest an, vechiul guvern isi propusese un deficit bugetar de 2,3% din produsul intern brut (PIB), insa incasarile la buget au scazut incepand din octombrie, pe fondul extinderii crizei la nivelul economiei romanesti.

Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB, iar datele ministerului Finantelor indica o comprimare a veniturilor si in primele trei saptamani din decembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri