Strategia bugetara si fiscala, precum si politicile macroeconomice pentru anul 2009 si pe termen mediu se vor baza pe o analiza detaliata a situatiei economice si financiare a tarii din anul 2008, care va fi finalizata in prima parte a lunii ianuarie, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.
"Ministerul Finantelor Publice a demarat elaborarea bugetului general consolidat pe anul 2009. Noua filozofie bugetara va tine seama de noile conditii macroeconomice, de obiectivele stabilite prin programul de guvernare si de efectele crizei internationale asupra economiei romanesti", se precizeaza in comunicatul de presa.

Potrivit Guvernului, obiectivul viitoarei constructii bugetare este ajustarea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent catre niveluri sustenabile din punctul de vedere al finantarii. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice este deschis colaborarii cu mediul de afaceri, sindicatele si patronatele, cu Banca Nationala a Romaniei si cu Asociatia Romana a Bancilor, astfel incat "sa gaseasca o platforma comuna de promovare a unor politici economice coerente, care sa limiteze efectele crizei economice".

Ministerul Finantelor Publice va finaliza analiza detaliata a situatiei economice si financiare din anul 2008 in prima parte a lunii ianuarie 2009, urmand ca aceasta sa stea la baza viitoarei constructii bugetare.

"Stabilitatea macroeconomica si mentinerea atractivitatii investitionale reprezinta obiective importante pentru Guvern in perioada urmatoare. De aceea, este nevoie de masuri care sa limiteze cheltuielile de functionare a administratiei publice si sa sporeasca gradul de absorbtie a fondurilor europene pentru a putea creste investitiile publice si pentru a imbunatati mediul de afaceri", se mai precizeaza in comunicatul Guvernului.

Guvernul aminteste ca deja au fost luate masuri de natura sa diminueze cheltuielile din cadrul administratiei publice. Astfel, in anul 2009 vor scadea cu 15% cheltuielile pentru achizitionarea de bunuri si servicii, si cu 50% cheltuielile pentru achizitionarea de mobilier, aparatura birotica, masini si echipamente.

"Pentru a sprijini reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis, de asemenea, sa micsoreze cheltuielile cu deplasarile si transportul pentru personalul bugetar si sa optimizeze structura institutionala prin suspendarea ocuparii posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice pe intreg anul 2009 si prin limitarea numarului de functii de conducere", se anunta in comunicatul de presa.

Premierul Emil Boc a declarat marti, la finalul sedintei de Guvern, ca functiile de conducere din sistemul public vor avea o pondere de cel mult 12% din numarul total al functiilor publice. Guvernul a mai decis ca secretarii si subsecretarii de stat vor calatori in 2009 doar la clasa "economic", iar personalul din administratie trimis in deplasari externe va utiliza in strainatate mijloacele de transport in comun, nu taxiurile.

"Stiu ca vor trezi zambete asemenea masuri, dar semnalul vreau sa fie foarte clar in tot sistemul: este un an in care trebuie sa economisim de peste tot. Chiar daca aceste masuri nu vor avea impact bugetar extraordinar sub aspectul economiilor, dar vreau sa se inteleaga inca o data in primul rand faptul ca demnitarii sunt primii care strang cureaua in aceste vremuri de criza", a spus Emil Boc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri