Romanii au avut, in trimestrul al treilea din 2008, venituri medii lunare de 2.164 lei pe gospodarie si de 743 lei pe persoana, superioare celor din trimestrul precedent. Gospodariile au obtinut in medie venituri banesti lunare de 1.836 lei, iar la nivelul fiecarei persoane, acestea s-au ridicat la 630 lei. Veniturile lunare in natura au fost de 329 lei pe gospodarie si 113 lei pe persoana, potrivit datelor INS.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, mai precis 53,3% din veniturile totale ale gospodariilor, in crestere cu 0,9 puncte procentuale fata de trimestrul al doilea si cu 2,2 puncte procentuale fata de primul trimestru din 2008.

Alte resurse financiare au provenit din prestatii sociale, in proportie de 20,8%, din agricultura - 2,9%, din activitati neagricole independente - 3,5%, precum si din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 0,2%, respectiv 2,1%.

In functie de mediul de rezidenta, s-au inregistrat diferente semnificative, in sensul ca veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 36,1% mai mari decat ale celor din mediul rural si cu 13,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile au provenit in proportie de 66,2% din salarii, 19,4% din prestatii sociale, in timp ce veniturile in natura au reprezentant numai 8,2% din total.

Spre deosebire, in mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 33% din totalul veniturilor. Mai mult de un sfert (25,8%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand doar 7,2% din totalul veniturilor, cu 0,5pp mai putin ca in trimestrul al doilea.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (30,4%) si celor din prestatii sociale (23,4%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ramanem pe locul I in UE la productiile de porumb si floarea soarelui