Anuntata intentie de majorare a TVA pana la 22% incepand cu 2006 nu constituie un motiv de ingrijorare prea mare pentru investitorii straini, dar nu acelasi lucru se poate spune despre perspectiva instabilitatii legislative. Afirmatia apartine presedintei Agentiei Romane pentru Investitii Strine (ARIS ) Ana-Maria Cristina, care a declarat ca stabilirea unei strategii fiscale este stringenta. "Din punctul de vedere al investitorilor, stabilitatea politicilor fiscale pe termen mediu si lung este cel mai important element, pentru ca fiecare dintre proiectele mari de investitii are nevoie de planuri de afaceri pe termen lung, astfel incat necesitatea unei astfel de strategii fiscale, indiferent care ar fi ratiunile care definesc respectiva strategie, este stringenta", a precizat Ana-Maria Cristina. Ea a explicat ca investitiile de sute de milioane de euro nu se pot realiza fara un plan de afaceri pe termen lung. Referitor la ingrijorarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, fata de investitiile straine, Ana-Maria Cristina a opinat ca acestea se refera la capitalul speculativ care intra in Romania pe termen scurt. Din cele 951 de milioane euro, nivelul investitiilor straine directe in primele cinci luni a.c., cea mai mare parte au vizat productia de componente auto, rulmenti, electronice. Acestea au fost catalogate de natura sanatoasa de catre oficialul ARIS, cu atat mai mult cu cat valorile investite, numarul societatilor si capitalul subscris sunt in crestere.


Romania devine producatoare de combustibil alternativ

Romania se pregateste sa adopte legislatia comunitara in ceea ce priveste utilizarea combustibililor neconventionali , care prevede ca 2% din benzina si motorina utilizata in transport sa fie inlocuita cu bicombustibili. Astfel incat distribuitorii de combustibili vor fi obligati sa asigure la pompe, de la data intrarii in vigoare a noilor prevederi-cel mai probabil de la data integrarii in UE, si astfel de carburanti. In acest context, Romania a devenit atractiva pentru investitorii interesati sa produca biodiesel la noi, dupa cum a declarat ieri presedinta ARIS. Astfel, Grupul portughez Martifer isi propune o cifra de afaceri anuala de 80 milioane de euro din productia de biodiesel obtinuta in Romania. Compania va demara un proiect de 47 milioane de euro, care presupune construirea unei rafinarii specializata in productia de biodiesel in Lehliu, judetul Calarasi, cu o capacitate de 12 tone combustibil/zi.

Grupul portughez va fi scutit de taxe si impozite timp de trei ani de la finalizarea investitiei. Biodieselul este un combustibil nepoluant, produs din resurse regenerabile, care se utilizeaza la motoarele diesel si poate fi combinat in proportii diferite cu motorina, productia europeana in 2004 fiind de doua milioane tone.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri