Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a confirmat, astazi, informatia potrivit careia presedintele Traian Basescu a avut marti o discutie telefonica cu premierul rus Vladimir Putin pe tema gazelor. Turcan a mai spus ca nu poate da detalii privind continutul discutiei telefonice dintre seful statului si premierul rus.

Anuntul privind convorbirea dintre Traian Basescu si Vladimir Putin a fost facut de premierul Rusiei in cursul intalnirii de marti de la Gazprom cu presedintele Aleksei Miller. Putin i-a transmis presedintelui Gazprom ca presedintele Romaniei si premierul Bulgariei sunt ingrijorati de situatia aparuta in Balcani din cauza sistarii furnizarii gazelor catre aceste tari, iar Aleksei Miller a considerat situatia ca fiind "dramatica", potrivit NewsIn.

"Premierul Bulgariei si presedintele Romaniei m-au contactat telefonic. Sunt extrem de preocupati in legatura cu evenimentele actuale", le-a spus Putin presedintelui Gazprom, Aleksei Miller, si sefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.

Vladimir Putin i-a cerut presedintelui Gazprom sa informeze regulat structurile europene cu privire la situatia gazelor rusesti destinate consumatorilor din Europa, spunandu-i acestuia ca inclusiv contractul de tranzit al gazelor prin Ucraina catre Europa trebuie prezentat responsabililor europeni, acesta necontinand date confidentiale. "Aici nu este nimic de ascuns. Toate lucrurile sunt extrem de clare. Exista un contract pe care Ucraina nu-l pune in aplicare", a spus Putin, citat de agentia ITAR-TASS.

Aproape intreaga Europa, inclusiv Romania, a fost afectata marti de intreruperi ale livrarilor de gaze rusesti ce tranziteaza Ucraina, iar tarile Europei Centrale, mai dependente, simteau cu precadere ce inseamna acest nou conflict pe tema gazelor care are loc in plina iarna intre Kiev si Moscova.

Traian Basescu vorbea recent de "un semiesec" constatat in relatia cu Rusia si Ucraina. O preconizata vizita a sa, in toamna, la Moscova, nu a mai avut loc. "Trebuie sa aducem lucrurile in relatiile firesti din regiune. Rusia si Ucraina sunt tari care nu pot fi ignorate si nici nu poti sa construiesti in regiune extrem de serios pana nu exista acest tip de parteneriat. Probabil ca lipsa de incredere istorica de pana acum ne-a facut sa nu trecem de anumite bariere mai mult psihologice decat practice. Trebuie sa gasim puterea si capacitatea sa o facem", a explicat Basescu la investirea noului ministru de externe.

O vizita la nivel inalt trebuie pregatita cat mai bine pentru ca aceasta sa aduca rezultate concrete, declara la sfarsitul lunii noiembrie ministrul de externe de atunci, Lazar Comanescu, referindu-se la posibila vizita in Rusia a presedintelui Traian Basescu, deplasare care se afla inca in stadiul de pregatire.

Presedintele Traian Basescu a spus la un moment dat ca nu a efectuat inca vizita in Rusia pentru ca nu au fost indeplinite anumite conditii. Vladimir Putin, fostul presedinte al Rusiei, aflat la Bucuresti la summitul Rusia-NATO, il invitase inca din aprilie pe Basescu la Moscova si fusese vehiculata informatia potrivit careia vizita s-ar putea realiza pana la sfarsitul anului trecut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Este oficial! Guvernul aprobă cel mai nou set de măsuri de relaxare
Setari Cookie-uri