Cresterea anuala a preturilor productiei industriale, de 11,1% in noiembrie 2008, a mentinut Romania pe locul al doilea in Uniunea Europeana (UE), avansul fiind de 2,7 ori mai mare decat ritmul anual mediu de crestere a preturilor din intregul bloc comunitar, a anuntat Eurostat.

Luxemburgul a raportat cele mai mari cresteri ale preturilor la producator, de 20,9%, in timp ce Ungaria s-a clasat pe pozitia a treia, cu un ritm de crestere a preturilor din industrie de 10,8%.

Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, la nivelul blocului comunitar, cele mai mici cresteri ale preturilor au fost inregistrate, in noiembrie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007, in Danemarca, Cehia, si Franta - de 0,9%, 1,3% si 1,6%, in timp ce in Grecia, preturile s-au mentinut la acelasi nivel ca in noiembrie 2007.

Pe ansamblul Uniunii Europene, preturile productiei industriale au crescut, in noiembrie 2008, cu 4,1% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce in zona euro (exclusiv Slovacia), avansul a fost de 3,3%.

In penultima luna din 2008, preturile productiei industriale, cu exceptia sectorului energetic, au crescut cu 3,1% in UE si cu 2,3% in zona euro fata de luna similara din 2007, iar preturile la energie s-au majorat cu 6,6% in blocul european, respectiv cu 6,3% in zona euro, in acelasi interval.

Preturile bunurilor intermediare au avansat cu 3,6% in UE, respectiv cu 2,7% in zona euro. Pretul bunurilor de uz curent s-a majorat cu 2,9% in UE, respectiv cu 1,9% in zona euro. Bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 2,7% in statele membre ale UE si cu 2,5% in zona euro, iar cele de capital - cu 2,9%, respectiv cu 2,2%.

Fata de luna anterioara, in Romania, preturile productiei industriale au scazut cu 1,9% in noiembrie, potrivit Eurostat, o tendinta similara fiind inregistrata in UE, unde preturile la producator s-au diminuat cu 2,1%, si in zona euro, unde scaderea a fost de 1,9%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce spune Isărescu despre efectele pachetului UE de redresare din criza COVID-19
Setari Cookie-uri