Romania este amintita la capitolul "probleme de coruptie" - alaturi de Rusia, Ucraina si Bulgaria - intr-un raport pe 2008 al unei organizatii ce analizeaza amenintarile de securitate cu care se confrunta americanii in strainatate, informeaza AFP.

Terorismul, pirateria si coruptia sunt cele trei amenintari care au nelinistit cel mai mult in 2008 companiile, organizatiile neguvernamentale si universitatile americane ce isi desfasoara activitatea in strainatate, potrivit raportului oragnizatiei semiguvernamentale Overseas Security Advisory Council (OSAC).

Citand atentatele teroriste din Africa de Nord, din Peninsula Arabica, din Afganistan si Pakistan si din Turcia, Consiliul a ajuns la concluzia ca "tintele acestor atentate nu au fost numai instalatiile si personalul statului american, dar in anumite cazuri si intreprinderile si organizatiile neguvernamentale al caror sediu este in Statele Unite".

Atentatele de la Bombay de la sfarsitul lunii noiembrie, comise de un commando islamist, "au scos la lumina doua surse de ingrijorare din ce in ce mai mare pentru sectorul privat american - perceptia unei amenintari teroriste tot mai acute in India si o ingrijorare mai difuza in ceea ce priveste securitatea hotelurilor din lume", spune raportul OSAC, conform NewsIn.

"Sectorul privat american s-a confruntat si cu alte amenintari la adresa securitatii sale in strainatate, cum ar fi pirateria maritima, coruptia si violenta alimentata de competitia intre baronii drogurilor", explica OSAC.

Pirateria s-a concentrat cu precadere in apele din largul Somalei, dar si in apele Golfului, potrivit raportului.
Coruptia este "o problema "in unele dintre tarile europene", potrivit OSAC, care citeaza enumera Romania, Bulgaria, Ucraina si Rusia.

In ceea ce priveste violenta legata de traficul de droguri, acesta este un fenomen sensibil in Mexic sau Columbia, tari unde rebelii din FARC reprezinta o amenintare in plus la adresa securitatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40% 
Setari Cookie-uri