Premierul Emil Boc s-a intalnit joi cu guvernatorul BNR, la ora 12:00, la sediul Bancii Nationale a Romaniei.

In urma discutiilor care au avut loc, s-a decis ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va sprijini politicile guvernului, pentru a asigura un minim de crestere economica in 2009, in conditiile in care ajustarea contului curent in acest an este inevitabila.

Guvernatorul Mugur Isarescu nu a dat detalii legate de nivelul cresterii economice din acest an, insa ultima sa declaratie legata de acest subiect, de la inceputul lunii decembrie, avansa o estimare a cresterii PIB intre 3 si 6% pentru 2009.

"Ajustarea contului curent este inevitabila in 2009 si dorim sa se faca fara a afecta cresterea economica, fara a afecta rau inflatia sau nivelul de trai", a declarat Isarescu, la finalul intalnirii cu premierul Emil Boc, la care a participat si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"N-am intrat in detalii, am discutat principiile viitoarei colaborari. BNR va sprijini politicile guvernului, in vederea mentinerii unui minim de crestere economica", a mai spus guvernatorul BNR.

De cealalta parte, prioritatile guvernului sunt crearea de noi locuri de munca, sprijinirea mediului de afaceri si absorbtia de fonduri comunitare, foarte importanta in 2009, insa va avea in vedere si componenta sociala, pentru a evita derapajele sau sacrificarea vreunei categorii sociale, a spus premierul Emil Boc.

Primul ministru a precizat ca a discutat cu Mugur Isarescu cateva elemente legate de constructia bugetara in 2009.

"Prioritatile guvernului sunt crearea de noi locuri de munca si sprijinirea mediului de afaceri. O alta prioritate este absorbtia fondurilor comunitare, care va conta foarte mult in acest an, precum si investitiile publice in infrastructura, care sunt de asemenea de natura sa creeze locuri de munca. Avem in vedere si componenta sociala, pentru evitarea derapajelor in contextul crizei si pentru a nu sacrifica anumite categorii sociale", a declarat Boc.

Guvernul ia in calcul o crestere economica de 3,5% pentru 2009, pe care isi va baza proiectiile bugetare, a anuntat in aceasta saptamana Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Investitiile in infrastructura rutiera, feroviara, agricola si rurala, precum si sprijinirea mediului de afaceri pentru relansarea activitatii economice si solutionarea problemelor sociale au fost anuntate ca prioritati ale actualului Executiv.

Miercuri, ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a participat la o intalnire cu partenerii sociali pentru relansarea dialogului privind combaterea efectelor crizei economice. La finalul intalnirii, ministrul anunta constituirea unui grup de lucru care se va reuni luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban: Creșterea pensiilor cu 40%, o nucă fierbinte, pregătită de PSD
Setari Cookie-uri