Increderea in economia romaneasca a coborat cu 6,8% in decembrie

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a coborat in decembrie cu 6,8 puncte fata de luna precedenta, intr-o tendinta similara celei de la nivelul intregii Uniuni Europene (UE), unde scaderea a fost, totusi, ceva mai pronuntata, potrivit unui raport prezentat la Bruxelles.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a scazut in decembrie cu 7 puncte, conform NewsIn.

In ultima luna din 2008, indicele a scazut in Romania pana la 84,6 puncte, nivel care ne mentine tara pe locul trei in UE, dupa Polonia (93,8 puncte) si Bulgaria (85,3 puncte).

In intreaga Uniune, increderea in economie s-a diminuat pana la 63,5 puncte - cel mai scazut nivel de la lansarea acestui indicator in ianuarie 1985 -, ca urmare a scaderii drastice inregistrate in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul si constructii).

Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in decembrie in Bulgaria (-16,9 puncte, la 85,3 puncte), Letonia (-13,5 puncte, pana la 48,3 puncte) si Olanda (-13,2 puncte, la 65,2 puncte). Cel mai scazut grad de incredere in economie a fost inregistrat de Ungaria, cu 38,4 puncte.

In Romania au crescut indicele increderii pe segmentul de servicii (cu 9 puncte) si cel pentru comertul cu amanuntul (cu 1 punct). In schimb, indicele increderii in consum a coborat cel mai mult, cu 31 de puncte, pe partea de constructii, indicele a pierdut 14 puncte, iar indicele pentru increderea in industrie a scazut cu 9 puncte.

Pentru toate statele din UE a fost raportata o diminuare a indicatorului de incredere in economie. In privinta economiilor mari din UE, cele mai mari scaderi ale acestui indicator au fost inregistrate in Olanda (-13,2 puncte), Italia (-9,9 puncte) si Franta (-8,2 puncte).

Raportul de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE) a mai evidentiat ca increderea in economie a scazut in decembrie si in zona euro, cu 7,8 puncte fata de luna precedenta, pana la 67,1 puncte, la un nivel nemaiatins de la lansarea acestui indicator.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri